Србија и Балкан

Камбери, Угљанин и још два посланика Скупштине Србије у Приштини – састали се са Куртијем

Делегација појединих посланика Скупштине Србије састала се у Приштини са Куртијем и тражила за мањинске групе које представљају иста права која имају Срби, заборављајући да је у последњих пет месеци на КиМ забележено чак 68 напада на Србе
Камбери, Угљанин и још два посланика Скупштине Србије у Приштини – састали се са Куртијемwww.globallookpress.com © Wolfgang Kumm/dpa

Тројица посланика бошњачке и албанске мањинске групе у Скупштини Србије Енис Имамовић и Селма Кучевић из Санџачке демократске акције (СДА), председник Партије за демократско деловање Шаип Камбери, као и председник СДА и бивши посланик Сулејман Угљанин, на састанку са премијером привремених косовских институција Аљбином Куртијем у Приштини, затражили су реципроцитет права са Србима који живе на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу.

"Сулејман Угљанин, Енис Имамовић, Селма Кучевић и Шаип Камбери истакли су да су незадовољни положајем Бошњака и Албанаца уопште, а посебно у општинама Нови Пазар, Тутин и Сјеница, као и у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу. Тражили су реципроцитет права са Србима на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу владе привремених косовских институција, пренео је Танјуг.

Такође је разговарано о саставним елементима европског предлога за нормализацију односа између такозваног "Косова" и Србије.

"Права невећинских заједница у нашим државама одражавају нашу демократију и развој као друштва", рекао је Курти, заборављајући да каже да је током његове власти Србима укинуо више права, од права на регистарске ознаке са називима градова на северу Косова и Метохије, права на мирне протесте, као и да се на Бадњи дан догодио брутални напад на српске дечаке само зато што су носили бадњаке.

Курти је, пише у саопштењу, рекао и да различите заједнице треба третирати без разлике у оквиру универзалних принципа и у пуном складу са стандардима Европске уније. На састанку је закључено да "за трајни мир и безбедност на Западном Балкану треба да постоји симетрија права, а не привилегован приступ мањини или заједници", закључује се у саопштењу.

Подсетимо, Приштина већ 10 година одбија да спроведе потписане договоре са Београдом и формира Заједницу српских општина којом би била заштићена права Срба на Косову и Метохији.

Уместо да испуни своје обавезе, од септембра 2022. године до данас забележено је чак 68 напада на Србе, од којих је најбруталнији био напад на дечаке Стефана и Милоша Стојановића у Готовуши код Штрпца када је Албанац пуцао на њих док су носили бадњак на Бадњи дан.

image