Србија и Балкан

Курти има подршку Британије за условљавање формирања ЗСО?

Британци једини не инсистирају на томе да Приштина мора да формира ЗСО, сматрају да то питање "не би требало да да спречава постизање других договора"
Курти има подршку Британије за условљавање формирања ЗСО?www.globallookpress.com © Andreas Gora

И поред притисака из Брисела и Вашингтона, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и даље се опире формирању Заједнице српских општина (ЗСО), за шта има подршку Велике Британије.

Наиме, од земаља Квинте (САД, Француска, Немачка, Италија и Велика Британија), једино представници Лондона до сада нису инсистирали да Приштина најпре примени оно на шта се обавезала Бриселским споразумом пре 10 година и оснује ЗСО, а да тек онда започну преговори о европском плану за Косово и Метохију, заснованом на тзв. француско-немачког предлогу, пишу "Новости".

Британски изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич изјавио је да је "ЗСО важан елемент у нормализацији односа, али да то питање не ви требало да спречава постизање других договора између две стране", показујући тако да његова земља не поштује исти редослед корака као и њихови савезници.

Недуго након изјаве британског дипломате, Курти је изнео своје захтеве за формирање ЗСО, међу којима су и да се она преименује, да буде у складу са косовским уставом и законима, да не буде једнонационална и да Србија претходно укине паралелне структуре на северу Косова.

Поред тога, он је као услов за ЗСО затражио и да она буде део "коначног споразума и да се спроведе након међусобног признавања". Курти је затражио и да Србија повуче писма упућена највишим званичницима пет држава чланица ЕУ које не признају самопроглашену независност Косова, у којима Београд тражи да те земље не прихвате захтев Приштине за чланство у Унији.

За сада нема конкретнијих реакција из кључних западних политичких центара на нову опструкцију Куртија. Огласио се само портпарол ЕУ Петер Стано, који је јуче поновио да став Брисела о формирању ЗСО остаје непромењен, али није коментарисао услове које је Курти поставио за њено формирање.

Он је само напоменуо да су неопходни конкретни кораци како би се унапредио процес дијалога о нормализацији односа између "Косова" и Србије. Стано је такође подсетио да је Приштина преузела стварање ЗСО као међународну обавезу и да је на Косову да ту обавезу спроведе.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак у среду се састао са британским "специјалцем" Пичом, што се у дипломатским круговима тумачи као покушај да се издејствује да и званични Лондон буде у потпуности на курсу које су заузеле САД и водеће европске земље када је реч о даљем распетљавању косовског чвора, наводе "Новости".

Како су пренели поједини медији, САД и Брисел већ су кренули са применом казнених мера према Приштини због одбијања да формира ЗСО, заустављајући процес приступања тзв. Косова Савету Европе.

image