Србија и Балкан

Куртијев ултиматум: Шест услова за формирање ЗСО

ЗСО не може бити једнонационална, мора да промени назив, а права националних мањина треба да ојачају принцип реципроцитета између "две државе" и узму у обзир европске стандарде и моделе, поручио је Аљбин Курти
Куртијев ултиматум: Шест услова за формирање ЗСОwww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнео је данас на седници скупштине у Приштини шест услова за формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Према Куртијевим речима, Удружење, како он назива ЗСО, мора бити у складу са уставом и законима тзв. Косова, преноси "Репортери".

Други услов који Курти наводи јесте да ЗСО не може бити једнонационална, да мора да промени назив и служи само за сарадњу општина, а трећи да права националних мањина и релевантни заштитни механизми треба да ојачају принцип реципроцитета између, како је навео, "две државе" и узму у обзир европске стандарде и моделе.

Курти даље каже да пре оснивања ЗСО морају бити угашене, како је навео, "нелегалне структуре Србије на северу" и предато све нелегално оружје.

Пети услов који је Курти поменуо јесте да је ЗСО део коначног споразума и спроводи се након, како каже, "међусобног признавања".

Шести Куртијев услов је да председник Србије повуче писма упућена највишим званичницима пет држава чланица ЕУ које не признају самопроглашену независност Косова, у којима тражи да те државе не прихвате захтев Приштине за чланство у ЕУ.

image