Србија и Балкан

Како су РТ Балкан и Спутњик доспели у извештај Европског парламента

Од Србије се тражи да се усклади са одлуком Савета Европе о обустави радиодифузних активности РТ-а и Спутњика
Како су РТ Балкан и Спутњик доспели у извештај Европског парламентаwww.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

На данашњој седници Одбора за спољне послове Европског парламента разматраће се извештај европосланика Владимира Билчика о Србији. У нацрту документа се наводи да је Србија недовољно усклађена са спољном и безбедносном политиком Европске уније, поготово у контексту руско-украјинског сукоба, и изражава се жаљење "због чињенице да су кључне компоненте спољне политике директно у супротности са ставовима Европске уније".

Међутим, оно што посебно смета Европском парламенту је рад сајта РТ Балкан у Србији, па се тако осуђује отварање седишта овог медија у Београду и покретање портала на српском.

Власти у Србији се позивају да се супротставе "хибридним претњама" и да се ускладе са одлуком Савета о обустављању радиодифузних активности Спутњика и РТ-а.

Поред тога, од Србије се тражи да се укључи у борбу против дезинформација, а поготово против "манипулативног анти-ЕУ наратива".

Парадоксално, пре него што ће затражити обуставу рада руских медија у Србији, Билчик у нацрту извештаја позива београдске власти да истраже нападе на истраживачки сајт КРИК и лист "Данас", те да створе "амбијент у коме слобода изражавања може да цвета", пошто је претходно оцењено да је у Србији забележена стагнација у погледу слободе изражавања.

Другим речима, слобода медија ће процветати гашењем медија чија се уређивачка политика не допада Бриселу, док подобни треба да буду недодирљиви.

Дијалог Београда и Приштине

У нацрту извештаја Европског парламента наводи се да Европска унија пружа пуну подршку специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине, а Србија и "Косово" се позивају да у дијалогу учествују у доброј вери и у духу компромиса за постизање свеобухватног, правно обавезујућег споразума о норамализацији доноса у складу са међународним правом.

Тражи се и потпуно спровођење свих релевантних споразума, укључујући и оног о успостављању Заједнице српских општина.

У документу се осуђују све акције којима се угрожава стабилност и доводи у питање процес помирења. Европски парламент је дубоко забринут због напетости на северу "Косова" и наводи да је неприхватљива пуцњава на православно Бадње вече.

Истовремено, подсећа се на "заједничку одговорност" за одржање мира и владавине права на "Косову".

"Забринутост" због утицаја Кине и Русије

Поред раније поменутног неусклађивања са спољном политиком Европске уније у виду антируских санкција, Европски парламент је "забринут" и због руских и кинеских инвестиција у Србији, али и због њиховог "утицаја на политичке и економске процесе у региону". 

Београдске власти се позивају да припреме план за смањење зависности од фосилних горива из Русије и изградњу еколошки прихватљивог енергетског система.

Европски парламент је забринут и због загађења ваздуха и, у складу са тим, још је забринутији због утицаја кинеских компанија на животну средину у Србији, те се од власти захтева да се позабаве "легитимном забринутошћу израженом еколошким протестима".

image