Србија и Балкан

Билчик позива на цензуру РТ у Србији: Озбиљан кандидат за ЕУ не би смео да емитује руске медије

"Озбиљан кандидат за приступ ЕУ не би смео да постане средиште за ширење дезинформација из Кремља", изјавио је Билчик
Билчик позива на цензуру РТ у Србији: Озбиљан кандидат за ЕУ не би смео да емитује руске медијеwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Словачки посланик и известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик позвао је српске власти на цензуру РТ-а, и додао да "озбиљан кандидат" за чланство у ЕУ не би смео да емитује проруске медије.

"Видети како се руска пропаганда враћа на велика врата у Србију кроз покретање 'Раша тудеј' коси се са обавезом Србије да ради на усклађивању са европском спољном политиком. Озбиљан кандидат за приступ ЕУ не би смео да постане средиште за ширење дезинформација из Кремља", навео је Билчик на Твитеру.

Ово није први пут да европски званичници позивају на цензуру РТ-а у Србији и пре него што је започео с радом. 

Посланица Европског парламента из редова немачких Зелених Виола фон Крамон позвала је власти у Србији да "јасно кажу на којој су страни" поводом писања портала "Нова" да ће руска државна телевизија РТ, којој је забрањено емитовање у ЕУ, отворити представништво у Србији.

"Позивамо председника Вучића и нову владу Србије да јасно покажу где су. Неувођење санкција Русији је једна ствар, а активна помоћ руским заступницима у ширењу пропаганде је сасвим друга, још гора. То је крајње неприхватљиво и само ће додатно нарушити односе ЕУ и Србије", рекла је Фон Крамон.

ЕП је 6. јула усвојио резолуцију којом су власти у Београду, између осталог, позване да се хитно ускладе са санкцијама ЕУ против Русије и да предузму мере да се спрече РТ и "Спутњик Србија" да "шире лажне вести и дезинформације".

image