Србија и Балкан

Марти и даље мета терориста ОВК: Годинама га чува полиција јер је објавио доказе о злочинима

Бивши известилац Савета Европе Дик Марти говорио је за швајцарску телевизију РТС о претњама и проблемима са којима се суочио након што је објавио извештај о злочинима ОВК, а који и дан данас трају
Марти и даље мета терориста ОВК: Годинама га чува полиција јер је објавио доказе о злочинимаwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Бивши известилац Савета Европе Дик Марти, који је заслужан за обелодањивање доказа о најмонструознијим злочинима такозване Ослободилачке војске Косова, годинама живи под јаком полицијском заштитом.

Марти, чији је извештај из 2010. године о отмицама, убиствима и трговини органима Срба са Косова и Метохије у "жутој кући" на северу Албаније био покретач за суђење припадницима те терористичке организације, каже да је разочаран начином на који швајцарске власти воде истрагу о претњама које су му упућене.

Он је од 2020. под јаком полицијском заштитом, јер га је федерална полиција Швајцарске обавестила да, тобоже, "припадници српског подземља, обучени и овлашћени од српске полиције и обавештајних снага, желе да буде убијен, да би за то окривили Албанце на Косову".

Таква тврдња је у најмању руку збуњујућа, имајући у виду да је Мартијев извештај био кључан за покретање рада Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу у којем се налазе високи официри те паравојске, па није јасно који би интерес Србије био да Мартијев живот или безбедност буду угрожени.

У документарном филму који је објавила швајцарска телевизија РТС Марти је упитао швајцарске власти зашто, кад су већ имали такве информације, то нису "дискретно, дипломатски" пренели Србији.

Како је указао Марти, да су швајцарске службе објавиле да "тачно знају шта се дешава код њих, уз молбу да ствари доведу у ред" онда "сам циљ операције која је била у току више не би имао смисла, јер би они били откривени".

Саветник премијерке Србије Никола Стојановић је за швајцарски РТС рекао да су информације о претњама смрћу Мартију "класификоване као тајна" и да не може да их обелодани, али да држава Србија ни у ком случају у то није умешана.

Почетком јануара српске власти су швајцарској телевизији саопштиле мејлом да су "сви осумњичени испитани и да су прошли чак и детектор лажи", да нико од њих није знао ни за какву заверу и да су резултати испитивања и истраге пренете швајцарским властима.

Председник удружења ветерана ОВК: Мартија ради за Србију и Русију

Председник Организације ветерана ОВК Фатон Кљинаку у филму је оптужио Мартија да је плаћеник који ради за Србију и Русију, а на питање да ли је лично убио много људи, одговорио је: "Мање него што је требало."

Такође, за телевизију је говорио и још један ветеран чије име није објављено, а који каже да је разочаран што је један Швајцарац могао нешто тако да уради против ОВК.

У документарном филму је и подсећање да је премијер Албаније Еди Рама у УН и на другим местима нападао Мартија, наводећи да је извештај пун неистина, док Марти констатује да Албанци заборављају да је Американац спровео истрагу, а хапшења наложио независни суд, те да он нема никакве везе с тим.

"За претње са којима се суочавам данас кривицу приписујем албанским властима које ме систематски нападају, па радикализоване особе у мени виде мету", казао је Марти.

Андреас Грос, некадашњи члан Савета Европе, критиковао је Швајцарску што се није ангажовала око Мартија, рекавши да ни Американци ни Французи не би дозволили претње својим држављанима из друге земље.

Истрага о злочинима од почетка била саботирана

Истражитељи УН убрзо по доласку на Косово и Метохију имали су сазнања о отмицама, док се испрва није знало да су отетима вађени органи, а потом продавани. Закључно са 2003. годином, цела организација косовских Албанаца, међународна трговина органима и потом убиства, била је истражена. Истражитељи УН тајно су одлазили на локације у Албанији о којима су им говорили бивши борци такозване ОВК.

Конкретни материјални докази прослеђени су Међународном трибуналу у Хагу, где је око 3.000 комада доказног материјала уништено. Објашњење је било да су нехигијенски и да више не могу да се чувају. Истрагу је потом наставио Дик Марти.

Марти је као члан Парламента Савета Европе 14. децембра 2010. године, уз помоћ српских власти, поднео извештај о нехуманом третману људи и о трговини људским органима на Косову, коју је, како тврди, организовао Хашим Тачи са сарадницима.

Марти се руководио и мемоарима бивше тужитељке Хашког Трибунала Карле дел Понте, у којима је она лично сведочила о томе како су нестала документа у вези са случајем трговине органима.

У Мартијевом извештају се иначе спомиње комплетна Дреничка група, у којој су били Хашим Тачи, Џавид Хаљити, Кадри Весељи, Агим Чеку и Сулејман Селими звани Султан. Њих је Дик Марти идентификовао као носиоце ратних злочина и оптужио за умешаност у илегалну трговину органима.

У извештају Мартија стоји да су унутар Албаније постојали импровизовани логори у којима су убијани заробљени цивили, већином Срби, а њихови органи продавани на црном тржишту. Таквих места, према Мартијевом извештају, било је четири — приватна кућа у селу Бицај, две куће у градићу Бурељ, приватна кућа (позната као "Жута кућа") у селу Рипе код Буреља и сеоско имање у месту Фушт Круј (код Тиране).

Сви знали за злочине ОВК, али су ћутали

Марти је у новом документарном филму навео да су сви знали да је ОВК починила злочине, а да чинити злочине уз "добар разлог" не може да их оправда.  

Сама чињеница да је НАТО био савезник ОВК је довољна да ограничи рад суда и кажњавање злочина. Рад суда је више пута опструиран, из њега су цурили подаци и информације о оптужницама, а многи сведоци су преко ноћи убијани.

У септембру 2020. године из суда је процурило чак 4.000 досијеа, укључујући и изјаве сведока, а достављене су право канцеларији која окупља бивше припаднике ОВК.

Како је раније писао швајцарски "Тагесанцајгер" главној тужитељки Хашког трибунала Карли дел Понте то што се дешавало на Косову је изгледало као омерта, мафијашки закон ћутања.

"Самозвани ослободиоци су газили преко лешева како би приграбили моћ. ЕУ и САД су се споразумели са моћницима јер су им гарантовали површинску политичку стабилност. Амерички председнички кандидат Џо Бајден назвао је Тачија 'Џорџом Вашингтоном Косова', а ЕУ га је прихватила као саговорника", писао је швајцарски лист својевремено.

У документарном филму посвећеном Мартију који је швајцарски РТС објавио у четвртак, констатује се да се сада мржња према Мартију "преселила" на другу страну, на Приштину, што је потврдила и Наташа Кандић.

Марти каже да, пошто су демаскиране намере, нема више амбиција да се спроведе његово убиство, али зато међу присталицама ОВК постоји огромна мржња према њему.

Некадашњи чланови Главног штаба ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Оптужница Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија у 10 тачака терети за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење и убиства.

image