Србија и Балкан

Хрватски држављани поново ухапшени у Замбији због трговине децом

Анонимна пријава из Хрватске, која се, према незваничним информацијама појавила данас поподне, разлог је за ново хапшење осморо хрватских држављана
Хрватски држављани поново ухапшени у Замбији због трговине децом© Tanjug/AP Photo/John Locher

Осам хрватских држављана ухаппшено је на аеродрому у Ндоли, дан након што је повучена оптужница којом се терете за трговину људима.

Њима је јуче обустављено суђење за покушај трговине децом, а на аеродрому су заустављени, иако им је дан раније одређено да у року од 48 сати напусте Замбију.

Враћени су у притвор након анонимне дојаве из Хрватске за коју још нема службене потврде, пише "Индекс.хр"

"Враћени су у исти притвор у којем су и били. Хрватски амбасадор ће сутра допутовати у Лусаку. Покушаћемо и даље дипломатским путем да учинимо све што можемо да бисмо им помогли. Још не знамо тачан разлог новог хапшења", рекао је директор Управе за конзуларне послове Министарства спољних послова Винко Љубичић.

Анонимна пријава из Хрватске, која се, према незваничним информацијама појавила данас поподне, разлог је новог хапшења осморо хрватских држављана.

"То не могу да потврдим јер њима није речено зашто су враћениу притвор. Морамо да дођемо до те информације па чак и да се ради о анонимној пријави. Ово је врло незгодна ситуација и за њих и за нас, само су додатно унесени неизвесност и нервоза", каже Љубичић.

Замбијска новинарка: Тужилаштво има нове доказе

Лиамбела Мутумба, новинарка замбијског "Муви ТВ", за хрватску "Нову" рекла је да јој је извор појаснио да су Хрвати ухапшени по други пут због нових доказа.

"Још нема званичне изјаве, али очигледно је случај исти, само с новим доказима. На прошлом рочишту су имали само изјаву власника пансиона, рецепционарке и службеника. Овај пут можда имају службенике или особе из Конга одакле су деца."

Иако је, како се нагађа, реч о дојави из Хрватске, постоји и могућност да нема нових сведока из Конга, него да тужилаштво жели да провери информације, или сматра да располаже додатним информацијама које могу да се употребе као нови докази против Хрвата.

Суд у замбијској Ндоли одбацио је у понедељак оптужницу против хрватских држављана за трговину децом и наложио им да у року 48 сати морају да напусте земљу. Тиме се суђење прекинуло, али је судија напоменуо да то не значи и ослобађајућу пресуду за Хрвате.

Четири пара из Хрватске ухваћена су почетком децембра у ваздушној луци у Ндоли, трећем највећем замбијском граду, због сумње на трговину људима, односно због сумње у ваљаност докумената о усвајању малолетне деце из ДР Конга.

Они су оптужени за трговање људима у покушају и фалсификовање докумената, а деца, која имају хрватске документе, су им одузета и дата под замбијску негу.

image