Србија и Балкан

Нови земљотреси на Балкану: Затресле се зграде у Београду, осетио се широм Србије

У Румунији је данас око 14.30 забележен нови земљотре јачине 5,7 степени Рихтера, а осетио се и у Београду на вишим спратовима
Нови земљотреси на Балкану: Затресле се зграде у Београду, осетио се широм Србије© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

У Румунији је данас око 14.30 забележено више потреса који су се осетили и у Србији. 

Најпре је земљотрес јачине 5,7 степени Рихтера забележен у 14.16, па потом у 14.21 јачине 3,9 Рихтера, да би у 14.26 забележен земљотрес од 3,3 степени Рихтера.

Потреси су се осетили и у Београду на вишим спратовима.

Тло у Румунији се није смирило ни наредних сати, па је данас забележено укупно 11 потреса. Потрес  најмање снаге био је 2,3 степена Рихтера, а у 16.25 је забележен потрес од 4,1 Рихтера.

Претходних дана више потреса забележено је на простору Балкана, од којих је најјачи земљотрес био у Румунији, чак 5 степени Рихтера.

Земљотреси су забележени и у Хрватској.

Због потреса у околини Србије Министарство унутрашњих послова објавило је поруку грађанима да не паниче у случају земљотреса.

Објављен је и низ препорука у случају потреса, од тога да је потребно спустити се на под, склупчати се и заштити главу.

Ако сте у кући потребно је наћи заклон код довратника, носећих зидова, испод стола, удаљити се од прозора, спољних зидова и врата, и најважније - не излазити на терасу или балкон.

У случају да сте на отвореном, препорука је да се склоните од уличне расвете, електричних каблова и зграда, што даље од објеката који могу пасти на вас, као што су димњаци, црепови са крова или сломљена прозорска стакла.

Сви ови потреси догађају се након два разорна земљотреса која су погодила Турску и Сирију, а у којима је страдало више 30.000 људи. Спасилачке екипе широм света стигле су у Турску како би помогле у потрази за преживелима.

image