Србија и Балкан

РТ анализа извештаја о КиМ: РОСУ 19 пута упадао на север, од септембра 68 напада на Србе

У извештају Владе Србије о дијалогу Београда и Приштине, који ће у четвртак бити пред посланицима, таксативно је наведено шта се догађало на Косову и Метохији, али нема ни речи о француско-немачком плану
РТ анализа извештаја о КиМ: РОСУ 19 пута упадао на север, од септембра 68 напада на Србе© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Крајња ескалација кризе – тако се описује период од 1. септембра 2022. до 15. јануара у извештају Владе Србије о дијалогу Београда и Приштине који ће у четвртак бити пред посланицима Скупштине Србије.

Искључиву одговорност за такав развој догађаја неспорно сноси Приштина, која је од доласка Аљбина Куртија на власт појачала системску дискриминацију Срба уз упорно одбијање спровођења и кршење готово свих постигнутих договора, наводи се у извештају.

О овом извештају ће посланици расправљати у Скупштини Србије у четвртак, 2. фебруара, а седници ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Није новост да влада, односно Канцеларија за Косово и Метохију доставља извештај о преговорима са Приштином, али у новом документу се истиче да је претходних месеци Приштина драстично интензивирала брутално насиље и претње употребом насиља према Србима.

У том периоду, наводи се, забележено је 68 етнички мотивисаних напада на Србе, а посебно се истиче случај који се збио на Бадњи дан.

"Наоружане приштинске структуре косовско-метохијских Албанаца 6. јануара, у пуној мери су потврдиле свој антисрпски карактер", наводи се у извештају и прецизира да је тог дана припадник КБС Азем Куртај, ничим испровоциран, у Готовуши код Штрпца, из ватреног оружја покушао да убије Стефана Стојановића (11) и Милоша Стојановића (21) који су носили бадњаке.

Протеклих месеци Косовске безбедносне снаге ухапсиле су више припадника српског народа. Због тога су Срби 19 дана мирно протестовали на барикадама, како би скренули пажњу утицајних међународних фактора на недопустиво нарушавање безбедносити на терену.

Некадашњи председник Извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић за РТ Балкан каже да је у извештају таксативно наведено шта се догађало у претходном периоду.

"Нажалост, у питању је много екстремних напада на Србе на Косову, што јасно показује да Курти и његова политика покушавају да радикалним екстремним понашањем према Србима изазову сукоб са несагледивим последицама", оцењује Анђелковић.

Према његовим речима, Курти мисли да сукобом и етничким чишћењем Срба са простора Косова и Метохије постиже свој циљ.

"Јасно је да међународна заједница, или тачније западни ментори, не реагују на такве инциденте и чекају прилику да оптуже Србе", оцењује Анђелковић, и као пример за своју тврдњу истиче да се то показало када су Срби направили мирне протесте на барикадама, а када су опет као кривци оптужени Срби.

Шта пише у захтеву КФОР-у за повратак српских безбедносних снага на КиМ

У извештају се напомиње да је Београд први пут искористио право по Резолуцији 1244 УН да од Кфора тражи повратак дела српских безбедносних снага на КиМ, а захтев је послат 16. децембра 2022.

"Србија је у свом захтеву детаљно елаборирала читав опсег продуженог систематског насиља које се од 1999. године спроводи над Србима на КиМ. Истовремено је указала да снаге Кфора од 1999. нису успеле да заштите Србе и нису испуниле одредбе 9. и 15. поменуте резолуције, које им налажу демилитаризацију ОВК и других 'наоружаних група косовских Албанаца'. Упркос свему наведеном, командант Кфора је одбацио овај захтев", пише у извештају.

Додаје се да су припадници специјалних снага РОСУ до сада 19 пута илегално упали на север Косова и Метохије, али да њихов последњи акт, када су бојевим мецима гађали возило у којем су била два Србина и тешко ранили Миљана Делевића, "потврђује да је нестајање Срба са КиМ једини циљ њиховог деловања и илегалног присуства на северу КиМ", наводи се у извештају.

Наводе се случајеви поступања РОСУ према Србима, а посебно се истиче хапшење Дејана Пантића, почетком децембра 2022, којем се након тога изгубио траг, па ни ЕУЛЕКС, мисија задужена за праћење спровођења владавине права на КиМ, више од 10 дана није имао информацију где се налази, нити у каквом је здравственом стању.

Потписан један споразум с Приштином – о формирању "ЗСО ни трага ни гласа"

Од септембра до данас са Приштином је закључен један споразум који се тиче регистарских таблица возила, што се у извештају оцењује као "задовољавајући резултат дијалога у овом раздобљу".

Међутим, он је настао као договор који је постигнут у "последњем тренутку" и то као резултат напора да се избегне огромна ескалација на терену коју је Приштина покренула.

Према том договору, Србија је престала да издаје таблице са називима градова са севера Косова и Метохије, а Приштина се обавезала да неће издавати казне онима који нису пререгистровали возила са ознакама "Републике Косово" (РКС).

"Опасно и неодговорно приштинско деловање током протеклих месеци довело је  утицајне међународне субјекте до закључка да је немогуће доћи до напретка у дијалогу и нормализације ситуације на терену, ако се одмах не крене са пуном применом свих споразума који су од 2011. године наовамо били закључени", наводи се у извештају.

То се пре свега односи на потребу хитног формирања Заједнице српских општина. У извештају се наводи да би, да је ЗСО била формирана онако како је прописано постигнутим споразумима, Приштина имала знатно већу задршку у неограниченом кршењу и неиспуњавању онога што су потписали споразумима.

ЗСО би била институционални "кишобран" заштите колективних права Срба, то би утицало на споразуме о енергетици, а утицало би се и на питање полиције, односно у извештају се наводи да можда не би било упада јединица РОСУ на север покрајине.

"Београд неће одступити од захтева да ЗСО буде хитно успостављена у складу са принципима који прецизно прописују њене надлежности, затим овлашћења субјеката који имају формално право да учествују у процесу њеног формирања, као и процедуре које се том приликом морају испоштовати. Сви други покушаји не само да не би били валидни, јер би представљали кршење четири споразума који регулишу питање ЗСО, већ би готово извесно смањили шансе за наставак и прижељкивани напредак процеса нормализације", наведено је у извештају.

Српска страна, како стоји, одбија сва образложења која правдавају Приштину у одлуци да готово пуних 10 година од закључења првог споразума саботира оснивање ЗСО.

Анђелковић каже да је извештај показао да је Србија учинила све да се сваки споразум спроведе, а да је приштинска страна чинила све како би сваки споразум блокирала.

Ни слово о француско-немачком предлогу

У вези са преговарачким процесом у протеклом периоду одржано је 50 састанака, примарно са представницима ЕУ, али и међународних организација и других држава и то највише у Београду и у Бриселу.

Међутим, у извештају се не наводи план који су на састанцима о преговорима изнели представници "велике петорке" а који је назван француско-немачки план.

У материјалу који је посланицима доставила Влада Србије нема ни слова из тзв. француско-немачког плана већ је у питању обичан сиже протеклих преговора са тзв. властима у Приштини где се у суштини више мање помиње исто што смо имали прилику да чујемо на претходној седници Скупштине о КиМ, каже за РТ Балкан председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски.

"Сматрамо да ово није тренутак да расправљамо о памфлету у којем се само констатује чињенично стање у досадашњим преговорима. Српска странка Заветници тражи од Владе и председника Републике да народне посланике упознају са конкретним захтевима из тзв. француско-немачког плана и са природом и интензитетом притисака и претњи које Запад врши над Србијом", наводи Ђурђевић Стаменковски.

Додаје да је та странка инсистирала на консултацијама са председником државе Александром Вучићем.

"На предстојећој седници морамо јасно да кажемо да као држава не прихватамо бриселско-вашингтонски ултиматим за КиМ, и у том смислу расправа у парламенту мора да послужи за постизање јединства у одбацивању захтева за признањем КиМ и његовим чланством у међународним организацијама, а не за промоцију страначке политике СНС и политички обрачун власти са државотворном опозицијом", закључује Ђурђевић Стаменковски.

Преговоре вратити у Савет безбедности Уједињених нација

Преговарачки процес под окриљем Европске уније не може да донесе никакво добро за српски народ на Косову и Метохији, зато што у процесу преговора који воде Брисел и Вашингтон ми немамо партнера који може да стане на нашу страну, сматра посланик Српског покрета Двери Иван Костић.

Он у изјави за РТ Балкан каже да Двери инсистирају да се преговори врате у Савет безбедности УН, где би Србија имала подршку Русије и Кине.

"До 2010. преговори су били под окриљем Савета безбедности УН, и у њима је осим представника ЕУ и Америке учестовавала Русија. Треба напоменути да је тада у преговорима учествовао и садашњи руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харчеко, који одлично познаје прилике на Балкану", каже Костић.

Костић каже да сматра да би политиче странке у Србији требало да имају јединствен став о преговорима с Приштином, али и о такозваном "француско-немачком плану".

"Бићемо део тог јединственог става, само ако руководство Србије одлучи да одбије овакав ултиматум, који не доноси ништа добро за Србију, а Косово и Метохију третира као посебан међународни фактор", рекао је Костић.

Иако посланици нису видели званичну верзију француско-немачког плана, Двери су затражиле од председника Скупштине Владимира Орлића да се посланици изјасне да ли су за наставак преговора на основу њега.

Питање на које би се посланици изјаснили гласило би: да ли прихватате наставак преговора о Косову и Метохији према француско-немачком плану.

Костић каже да би на тај начин Србија заузела став који би био изричито против било каквог третирања "Косова" као државе, да се Београд противи уласку Приштине у међународне организације, укључујући и УН, чиме би се избегла ситуација у којој би на седници Генералне скупштине УН, неке друге земље морале да штите територијални интегритет Србије и буду "већи Срби од Срба".

Председник Србије Александар Вучић је у више наврата изјавио да су "било какав облик формалног или неформалног признања независности ’Косова’ и уступање чланства у УН црвене линије преко којих Београд неће прећи".

image
VV inauguration
banner