Србија и Балкан

Борељ: Састанак Вучића и Куртија 27. фебруара у Бриселу

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ саопштио је да је договорен састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија
Борељ: Састанак Вучића и Куртија 27. фебруара у Бриселу© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састаће се у понедељак 27. фебруара у Бриселу у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине, саопштио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Борељ ће, уз подршку специјалног представника ЕУ Морослава Лајчака, имати одвојене састанке са Вучићем и Куртијем, након чега ће имати заједнички састанак, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће у фокусу састанка бити такозвани европски предлог за нормализацију односа између Београда и Приштине.

Председник Србије Алекснадар Вучић поручио је данас из Минхена, где ће присуствовати безбедносној конференцији, да "имамо и добре вести које ћемо нешто данас, а нешто за седам дана саопштити грађанима Србије, а тичу се Косова и Метохије".

Подсетимо, преговори Београда и Приштине су прекинути због ескалације кризе када су такозване Косовске безбедносне снаге крајем 2022. упале на север Косова и Метохије због чега су Срби организовали барикаде.

Представници европских земаља и САД одржали су током јануара више састанака са Вучићем и Куртијем. Том приликом су западни преговарачи Београду и Приштини представили такозвани француско-немачки план. 

Вучић је изјавио да наставка преговора неће бити док Приштина не испуни претходно потписане споразуме, посебно део који се односи на формирање Заједнице српских општина.

"Ако мислите да ме зовете у Брисел и да ме наговорите да кажем ЗСО истовремено са не знам чим или после не знам чега, немојте да ме зовете. Зовите ме да дођем туристички, а нисам заинтересован, био сам у Бриселу 200 пута. Ако ме зовете, обавестите ме да су испоручили ЗСО, када то испоруче, долазим да разговарам о свему другом", рекао је Вучић раније.

Курти је више пута поновио да неће дозволити оснивање ЗСО, иако је то Приштина прихватила и потписала још 2013. године.

image
VV inauguration
banner