Србија и Балкан

Бајден хвали Пољску за прихват избеглица, a у САД брани тражење азила

Неке од Бајденових речи из говора у Варшави "дубоко увредљиве" када се послушају у контексту нове мере администрације која брани хиљадама људи да затраже азил у САД, анализира Си-Ен-Ен
Бајден хвали Пољску за прихват избеглица, a у САД брани тражење азилаwww.globallookpress.com © Aimee Melo/dpa

Само неколико сати након што је председник Сједињених Држава Џозеф Бајден у Варшави изразио подршку избеглицама које су из Украјине стиле у Пољску, његова администрација увела је најновије и до сада најоштрије мере усмерене на одбијање миграната, од којих многи беже од прогона и лоших економских услова у својим земљама.

Према новоусвојеним прописима, наводи Си-Ен-Ен, у највећој мери се хиљадама миграната који покушавају да уђу у САД са јужне границе, забрањује да траже азил у тој земљи. То представља драстичан отклон од политике према којој мигранти могу да затраже азил без обзира на то како су стигли на америчко тло.

У аналитичком тексту објављеном на америчком порталу, наводи се да је уочљив контраст између Бајденове захвалности Пољској што је примила украјинске избеглице, са једне стране, и нове политике његове администрације усмерене на мигранте на америчким границама.

"Видимо како председник истиче колико је избеглица Пољска преузела. И онда истог дана, видимо да је уведена мера за активно смањење броја људи који уопште могу да приступе нашем систему азила", навео је један високо поизиционирани члан Демократске странке, који је тражио да остане анониман.

Активисти који се залажу за права миграната наводе да су неке од Бајденових речи из говора у Варшави "дубоко увредљиве" када се послушају у контексту нове мере администрације која брани хиљадама људи да затраже азил у САД.

"Погледајте шта сте до сада урадили. Пољска је домаћин више од 1,5 милиона избеглица из Украјине. Бог вас благословио. Дарежљивост Пољске, ваша спремност да отворите своја срца и своје домове, је изузетна", рекао је Бајден у свом говору.

У анализи Си-Ен-Ен наводи се да су заговорници права миграната и бивши Бајденови званичници критиковали нове прописе, уз образложење да је посреди оштар заокрет од његовог обећања да ће одступити од политике азила из Трампове ере.

image