Свет

Италија ограничава број чамаца за спасавање миграната

Високи комесар УН за људска права одлуку Италије сматра погрешним за решавање хуманитарне кризе
Италија ограничава број чамаца за спасавање мигранатаwww.globallookpress.com © IMAGO/Antonio Balasco

Италијански парламент, усвојио је данас владин декрет којим се успоставља кодекс понашања за спасилачке бродове добротворних организација, упркос раније упућеним критикама Уједињених нација и хуманитарних група да ће то угрозити животе миграната.

Нови прописи део су напора премијерке Ђорђе Мелони да се умањи број спасилачких бродова који дежурају Средоземним морем, за које италијанска влада сматра да подстичу мигранте да се отисну на опасно путовање преко Средоземља из северне Африке, наводи Ројтерс.

Невладине организације, с друге стране, поричу такве наводе, уз образложење да се мигранти на такав корак одлучују без обзира да ли се спасилачки чамци налазе у близини или не када крену преко мора.

Агенција наводи да су раније бродови којима су управљале добротворне организације или невладине организације често проводиле неколико дана у централном Медитерану и редовно извршавале вишеструка спасавања, док према новом закону, таква пловила морају затражити приступ луци и да доплове до ње "без задржавања" након спасавања, уместо да остану на мору у потрази за другим мигрантским чамцима у невољи.

"Ако се имиграција не контролише, долази до експлоатације, принудног рада, илегалног рада, ствара се осећај друштвене несигурности", рекао је данас у парламенту подсекретар у министарству унутрашњих послова Италије Никола Молтени.

Хуманитарне групе су саопштиле да би забрана вишеструког спасавања изазвала још више смртних случајева, док су Уједињене нације позвале Италију да повуче предлог након што је средином фебруара добила почетно зелено светло од доњег дома парламента, преноси Ројтерс.

"Ово је једноставно погрешан начин за решавање хуманитарне кризе", оценио је високи комесар УН за људска права Вокер Тирк.

Римокатоличка црква у Италији прошлог месеца саопштила је да нове мере крше међународно право и да их треба укинути.

Према подацима италијанске владе, у Италију је до сада ове године стигло 12.667 људи у односу на 5.273 у истом периоду 2022.

У документу Mинистарства унутрашњих послова Италије у који је Ројтерс имао увид, наводи се да је од 105.000 миграната који су стигли у Италију 2022. године, само око 10 одсто довезено на обалу бродовима невладиних организација.

image