Симор Херш ексклузивно на РТ: Бајден је одлучио да дигне у ваздух Северни ток (ВИДЕО)

Суштина операције је била да Западна Европа настави да подржава НАТО и испоручује оружје Украјини, распирујући оно што је очигледно прокси рат против Русије који се управо води, наводи амерички новинар

Амерички председник Џозеф Бајден одлучио је да дигне у ваздух Северни ток 1 и 2  искључиво из политичких разлога, циљ му је био да спречи Немачку и западну Европу да отворе гасовод у случају великих хладноћа, изјавио је у ексклузивном интервјуу који се емитује на РТ добитник Пулицерове награде Симор Херш.

"Бајденов циљ је био да спречи Немачку и западну Европу да отворе гасовод у случају великих хладноћа. Немачке власти су увеле санкције, зауставиле гасовод, али су имале право да отворе нови, што Бајден није желео", рекао је Херш.

Према његовим речима, у томе је и била суштина операције: учинити тако да Европа, конкретно западна Европа, настави да подржава НАТО и испоручује оружје Украјини, "распирујући оно што је очигледно прокси рат против Русије који се управо води".

"Али онда, када је Бајден јавно говорио о томе, три недеље након што је добио информацију, као и Викторија Нуланд такође крајем јануара и почетком фебруара прошле године, обоје су рекли јавно: "Знамо да можемо да прекинемо", или још боље: "Зауставићемо Северни ток", рекао је амерички новинар.

После тих његових речи уследило је питање новинара: Како ћете то да урадите? Бајден је одговорио: Рећи ћу вам: знамо како то да урадимо. Ми можемо то да урадимо, навео је Херш.

Херш је додао да су они потом испунили задатак, поставили експлозивне направе, при чему су ангажовали рониоце морнарице, а затим је експлозивна направа просто стајала тамо неколико месеци.

Било је планирано у јуну када се чинило да Украјинци напредују у рату, али је крајем септембра било доказа о озбиљним проблемима.

То неће помоћи рату, оно што су урадили је да спрече Немачку и западну Европу у случају да зима стигне убрзо, да отворе гасовод, категоричан је Херш.

Американци су увели санкције и прекинули гасовод, али је немачка влада отворила нови, додао је.