Србија и Балкан

Политичко препуцавање у Приштини или озбиљна најава: Пацоли најављује два нова признања лажне државе

Последња држава која је признала једнострано проглашену независност "Косова" је Израел, који је то урадио још пре две године, 1. фебруара 2021. године, на основу Вашингтонског споразума
Политичко препуцавање у Приштини или озбиљна најава: Пацоли најављује два нова признања лажне државеwww.globallookpress.com © Agron Beqiri/ZUMAPRESS.com

Председник Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли најавио је два нова признања независности тзв. Косова.

Припадник приштинске опозиције тврди да је прошле недеље присуствовао важним састанцима у две земље, које није именовао, али је рекао да су оне близу признавања "Косова", пише Репортери.

"Да ли знате шта сам радио прошле недеље? Не могу све да откријем, јер су такве околности. Ја сам био тамо. Кажем вам, да су две велике земље близу признања Косова", рекао је Пацоли.

Према његовој тврдњи, разлог зашто није објавио ова признања је тај што, тобоже, постоји прећутни договор са Србијом да се не ради на новим признањима.

Иначе, Вашингтонски споразуми из 2020. предвиђали су мораторијум од годину дана на кампању (от)признавања једнострано проглашене независности јужне српске покрајине.

"И са Србијом је прећутни договор да се не ради на новим признањима и да се не води кампања за укидање признања. Развио сам своје операције и нећу стати. Нисам ја направио тај договор. Не бих желео да причам о томе", додао је Пацоли.

Он је уједно критиковао министарство спољних послова тзв. Косова због слабог рада, рекавши да он више чини него министарство.

Према последњим подацима Канцеларије за Косово и Метохију, "Косово" је признало 97 држава (од укупно 193 чланице Уједињених нација), међу којима је њих пет "замрзло" то признање.

Последња држава која је признала једнострано проглашену независност "Косова" је, према подацима Канцеларије, Израел, који је то урадио још пре две године, 1. фебруара 2021. године.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је почетком јануара да је девет држава повукло признање "Косова" и да су то Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Света Луција и Малдиви, те да, "чекамо десету".

image
VV inauguration
banner