Србија и Балкан

Србија пред ултиматумом ЕУ: У понедељак у Бриселу мора да буде прихваћен европски предлог за КиМ

План није предмет расправе и неће се дозволити измене у тексту, поручио је неименовани европски званичник
Србија пред ултиматумом ЕУ: У понедељак у Бриселу мора да буде прихваћен европски предлог за КиМGetty © Leon Neal

Медијима у Бриселу данас се обратио неименовани званичник Европске уније који је најавио да ће Србија у понедељак, када се састају њен председник Александар Вучић и премијер "Косова" Аљбин Курти, бити суочена са ултимативним захтевом да прихвати тзв. европски план иако он предвиђа де факто признање самопроглашене независности јужне српске покрајине.

Штавише, додао је овај званичник ЕУ, учесници састанка у понедељак неће имати право да расправљају о детаљима споразума - морају да га прихвате дословце - већ само о модалитетима његове примене.

Како преносе медији из Брисела, Заједница српских општина (ЗСО) је део споразума Београда и Приштине и прихватањем европског предлога за решавање питања Косова и Метохије у понедељак, аутоматски се прихвата и ЗСО, рекао је анонимни званичник Европске уније. 

Он је, такође, истакао да прихватање тог предлога значи де факто признање "Косова".

План, јавља амерички Радио Слободна Европа, није предмет расправе и неће се дозволити измене у тексту, али се свакако очекује од страна да се на састанку изјасне да прихватају овај план.

Званичник је додао да се ради о основном споразуму, који је толико свеобухватан да доводи близу такозваног "свеобухватног правнообавезујућег споразума о нормализацији односа две стране". 

Прихватање европског предлога је важно јер ће довести до промене комплетног расположења у региону, нових пројеката и инвестиција, увећати финансијску помоћ и довести до веће сигурности и предвидљивости, рекао је новинарима овај званичник ЕУ.

У понедељак ће у Бриселу бити одржан састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине, а учешће су потврдили председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција Аљбин Курти.

Председник Србије је претходно изјавио да ће се у Бриселу држати црвених линија по питању Косова и Метохије о којима је говорио у Скупштини Србије, "ма шта да буде и ма како да буде".

"Све што сам рекао у Скупштини, а разумем вашу бригу и много тешких ноћи је пред нама, јесте да ће се Србија држати оног што сам говорио у Народној скупштини", поручио је Вучић на питање новинара.

Он је изјавио да ситуација у којој се Београд налази није једноставна и да ће у Бриселу, 27. фебруара, бити изложен великом притиску.

"Све је ово представа у којој на крају притисак иде на нас. Али није први пут, ни у историји ни у последњих 10, 11 година", рекао је председник.

Стејт департмент: Циљ је узајамно признање "Косова" и Србије, очекујемо конструктиван дух у Бриселу

Вашингтон снажно подржава предлоге Европске уније о нормализацији односа Србије и "Косова" и очекује да Александар Вучић и Аљбин Курти покажу конструктиван дух, саопштио је Стејт департмент.

"Очекујемо да двојица лидера приђу сусретима у конструктивном духу потребном да се напредује у складу са њим", истакнуто је у одговору америчког министарства спољних послова "Гласу Америке" уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине која се, уз посредовање Европске уније, одржава у понедељак у Бриселу.

Из Стејт департмента указују да је важно да Београд и Приштина искористе разговоре да искажу посвећеност мирној будућности региона.

"Србија и Косово кроз дијалог треба да постигну свеобухватни споразум. Верујемо да нормализовани односи између Косова и Србије, на крају, треба да буду усмерени на узајамно признање. Напредак у дијалогу отвориће врата европским интеграцијама и од суштинског је значаја за безбедност и стабилност на Западном Балкану", наводи се.

На питање може ли се очекивати искорак или чак прекретница после предстојеће рунде разговора у Бриселу, из Стејт департмента одговарају да охрабрује то што су Београд и Приштина у начелу прихватили предлог Европске уније.

"Званичници Сједињених Држава и Европске уније истакли су могућности предлога Европске уније и нагласили значај брзог напредовања - како би се избегао ризик даљих ескалација", додаје се.  

image