Србија и Балкан

Абазовић тражи разрешење Кривокапића и Коњевића

За разрешење члана Владе неопходна је већина гласова посланика
Абазовић тражи разрешење Кривокапића и Коњевића© unsplash

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић данас ће у Скупштини поднети предлог за разрешење потпредседника Владе Рашка Коњевића и министра спољних послова Ранка Кривокапића.

За разрешење члана Владе, по предлогу премијера, потребна је већина гласова посланика, преносе Вијести.

Абазовић је месецима у сукобу са Коњевићем и Кривокапићем из Социјалдемократске партије Црне Горе. СДП је део мањинске Владе Дритана Абазовића, која је изабрана у априлу ове године.

Кабинет премијера Црне Горе поред СДП-а, чине и странке Уједињена реформска акција, Социјалистичка народна партија и националне странке Албанаца, Бошњака и Хрвата.

Абазовић је већ сменио Коњевића са места шефа координатора служби безбедности. Назвао га је извођачем радова "неких структура", а Коњевић му је узвратио оптужбама за шверц цигарета заплењених у луци Бар.

Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић је пре неколико дана упутио иницијативу премијеру да покрене процедуру за разрешење Коњевића и Кривокапића. 

Социјалдемократскa партијa Црне Горе је једна од партија које су бурно реаговале после потписивања Темељног уговора између Црне Горе и СПЦ. Темељни уговор је документ којим се Српској православној цркви гарантује својина над црквама и манастирима на територији Црне Горе.

Споразум су потписали Дритан Абазовић и патријарх Порфирије у августу у подгоричкој вили "Горица", а странке СДП, ДПС,СД, ЛП и ДУА су биле изгласале у Скупштини неповерење Влади.

Социјалдемократске партије Црне Горе се држи начела државне независности, признавања црногорског идентитета, језика и Црногорске православне цркве(ЦПЦ).

image