Србија и Балкан

Вучић разговарао са Шолеом: САД подржавају европски предлог

Председник Србије рекао да нас очекује веома тежак састанак, али да је наша земља привржена миру и стабилности у региону, те да је спреман да ради на концепту и примени понуђеног плана уз јасно одређена ограничења
Вучић разговарао са Шолеом: САД подржавају европски предлогGetty © MAHMUD TURKIA / Contributor

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са специјалним саветником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом, који је истакао да САД потпуно подржавају предлог ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине и да очекује да сутрашњи састанак у Бриселу буде конструктиван, уз приметан напредак ка договору.

Шоле је, такође, рекао да треба да буду примењени споразуми, раније потписани у процесу дијалога, што подразумева и успостављање Заједнице српских општина, саопштила је прес-служба председника Србије.

Амерички дипломата је пренео председнику Вучићу ставове званичног Вашингтона уочи сутрашњег састанка у Бриселу.

О разговору с Вучићем Шоле се потом огласио на Твитеру, где је написао да је изразио снажну подршку САД састанку 27. фебруара с високим представником ЕУ Жозепом Борељом у Бриселу.

Такође, поздравио је "континуирану посвећеност Србије конструктивном ангажовању у вези с предлогом ЕУ за обезбеђивање мира и стабилности у региону".

Председник Вучић је рекао да очекује веома тежак састанак, али да је Србија привржена миру и стабилности у региону, те да је у том контексту спреман да ради на концепту и примени понуђеног плана уз јасно одређена ограничења. Вучић и Шоле су разговарали и о европској будућности Србије, коју САД подржавају, као и о значајним могућностима за развој српско-америчке сарадње у различитим областима, посебно економској, наводи се у саопштењу.