Србија и Балкан

Макрон, Шолц и Мелони послали писмо Вучићу: Расту притисци на Србију уочи састанка у Бриселу

Европски званичници упутили су Вучићу писмо уочи наставка преговора са Приштином који ће бити одржани у понедељак у Бриселу
Макрон, Шолц и Мелони послали писмо Вучићу: Расту притисци на Србију уочи састанка у Бриселу© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

У Председниство Републике Србије данас је стигло писмо које су заједно потписали председник Француске Емануел Макрон, канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц и председница Савета министара Републике Италије Ђорђа Мелони, сазнаје Танјуг у Председништву.

Они су упутили писмо председнику Александру Вучићу уочи састанка који ће бити одржан у Бриселу 27. фебруара са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Нису познати детаљи, ни садржај писма које су европски званичници послали Вучићу.

Имајући у виду да је специјални изасланик Европске уније за Западни Балкан Мирослав Лајчак у јучерашњем интервјуу казао да ће у Бриселу бити речи о европском плану за Косово и Метохију, те да ако једна од страна одбије тај план очекује се оштра реакција Сједињених Америчких Држава, вероватно је и садржај писма упућен Вучићу имао такав тон.

Подсетимо, у Бриселу ће бити настављен дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније, па ће домаћин сусрета бити шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а присуствоваће и специјални изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак.

Како је најављено, најпре ће бити одржани појединачни састанци, а онда и заједнички састанак Вучића, Куртија и европских званичника. На столу ће бити такозвани европски предлог, за који је Вучић рекао да је неприхватљив Србији.

Он је био изричит да ће тражити да Приштина најпре испуни претходно преузете обавезе у складу са потписаним споразумима, то јест, да најпре формира Заједницу српских општина, те да ће након тога бити могућ наставак преговора.

image