Србија и Балкан

Вучић: Поштујемо Устав Србије: Борељ: Европски план је оквир; Курти: Вучић одбио да потпише

Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано, потврдио је председник Србије
Вучић: Поштујемо Устав Србије: Борељ: Европски план је оквир; Курти: Вучић одбио да потпише© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Дијалог Београда и Приштине на високом нивоу, под покровитељством Европске уније, настављен је данас у Бриселу. 

Најпре је око 17 часова завршен састанак председника Србије Александра Вучића са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Потом је одржан одвојен састанак са Куртијем, да би на крају све три стране - ЕУ, Београд и Приштина сели заједно за сто.

Серија разговора са представницима Београда и Приштине одржана је поводом француско-немачког плана или европског плана за косовско питање.

  • 27. феб 2023 • 22:04

    22:04

    Ескобар: Имамо још много посла

    Изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је након преговора у Бриселу да и даље има много посла да се уради и додао да ће се опширније сутра обратити.

    "За сада, све што могу да кажем је да имамо још много посла", рекао је Ескобар албанским новинарима.

  • 21:53

    Вучић: Американци и Европљани помогли Приштини, а не Марк Велер

    Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да су Американци и Европљани помогли Приштини да победи Вука Јеремића и Бориса Тадића пред Међународним судом правде, а не професор Марк Велер кога су довели у Брисел.

    Вучић је то рекао одговарајући на новинарско питање да ли је Марк Велер који је био у приштинском тиму у предмету пред Међународним судом правде проповодом питања независности тзв. Косова доведен у Брисел, како се Приштина хвали, да би и њега поразио као тада Јеремића и Тадића.

    "Они имају одличан тим, они су се хвалили како су победили Јеремића и Тадића, али нису они победили него они који су им помагали у свему томе, а то су Американци и Европљани", рекао је Вучић.

  • 21:39

    Борељ: Данас смо направили одређени напредак, али је потребно више рада

    Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ објавио је да ће сазвати нови састанак Вучића и Куртија током марта како би се финализирали разговори о анексу имплементације споразума.

  • 21:38

    Брнабић: Опозиција отежала позицију Србије у преговорима

    Председница Владе Србије Ана Брнабић саопштила је данас да су представници опозиције отежали позицију Србије у преговорима Београда и Приштине у "нади да себи створе милиметар да дођу на власт".

  • 21:07

    Курти: Хтео сам да потпишем европски план, српска страна је одбила

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је био спреман да потпише европски план, али је српска страна то одбила.

    У обраћању медијима после састанка у Бриселу, Курти је као губитак оценио то што у понедељак није потписано ништа од онога што је договорено.

    "То је споразум који у потпуности успоставља равноправност страна, то је споразум симетрије, добросуседства и сарадње у будућности, увек на демократски и европски начин. Нисам потписао документ јер друга страна није била вољна да потпише. Изразио сам спремност и интересовање да потпишем овај текст. То не би био први текст који су потписали 'премијер Косова' и 'шеф Србије'. У Берлину смо потписали три споразума. Мислим да је штета да то данас није потписано. Споразум је требало да буде потписан, а није и то је урадила српска страна, иако је пристала на њега", рекао је Курти.

    Он је на Твитеру написао да су се и српска и приштинска страна сагласили у вези са европским предлогом и то без измена.

    "Понудио сам да формално потпишем, али Србија није била спремна. Ускоро ће уследити преговори о имплементацији", навео је Курти.

  • 20:25

    Борељ: Стране прихватиле да европски план буде оквир за нормализацију односа

    Након одржаних састанака шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је рекао да су се Курти и Вучић договорили да нису потребни нови преговори о такозваном европском плану, те да ће зато ускоро бити објављен на званичном сајту Европске уније.

    "Вучић и Курти се сагласили да нису потребни даљи разговори о европским предлогу и да је то оквир за нормализацију односа", рекао је Борељ новинарима.

    Говорећи о састанку, Борељ је рекао да су преговарачи изразили спремност да прихвате споразум, али су потребни даљи договори.

    "Овај предлог је за добробит грађана 'Косова' и Србије. Он ће помоћи да људи могу нормално да се крећу користећи пасоше, личне карте и регистарске таблице. Да могу да студирају и раде без обзира на то да ли њихове дипломе представљају проблем," рекао је Борељ на конференцији у Бриселу након састанка.

    Како је рекао, обе стране су се сагласиле да ће радити на имплементацији постигнутих споразума.

    "То значи да ће се наставити 'шатл' дипломатија и ја ћу организовати нови састанак у марту", рекао је Борељ и додао да ће саставити анекс споразума који ће се тицати имплементације.

    Он је додао да ће споразум поставити дијалог Београда и Приштине поставити на други основ, "на пут окренут ка будућности без које ни једна од страна не може да оствари своју европску будућност".

    "Напредак је данас остварен и желим да похвалим обе стране на ангажовању, потребно је још труда и рада да оно што су стране данас договориле буде спроведено у  дело", рекао је Борељ.

  • 20:21

    "Србија је чланица УН, 'Косово' то није"

    На питање албанских новинара о томе да ли је прихватио европски предлог за Косово и Метохију, Вучић је рекао да данас то нијe била тема, већ поштовање већ постигнутих споразума.

    "Нисмо говорили о подршци предлогу или не, него о имплементацији", рекао је Вучић.

    На питање да ли ће Србија прихватити независност "Косова", Вучић је албанским медијима одговорио на следећи начин: "Србија je чланица Уједињених нација, 'Косово' то није и ми увек подржавамо међународни јавни поредак и ред и повељу Уједињених нација и Устав Србије".

  • 20:20

    Вучић: Извештај о данашњим преговорима разматраће Европски савет 23. и 24. марта

    Вучић је рекао да ће о данашњем састанку у Бриселу бити састављен извештај који ће се разматрати на заседању Европског савета 23. и 24 марта.

    "На основу тог извештаја, они ће се односити према нашим европским интеграцијама, и једних и других", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после састанка са европским комесаром за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ уније за дијалог Мирославом Лајчаком и премијером привремених институција Аљбином Куртијем.

    На питање да ли је Заједница српских општина део мапе пута преговора, Вучић је рекао да још увек немамо мапу пута.

    "Немамо је. Ми морамо да седимо и радимо на мапи пута. Како смо кренули да радимо тако смо тог тренутка стали на том питању. Све време се причамо о имплементацији, па да видимо шта ко хоће и како хоће да имплементира", рекао је председник Србије.

    На питање новинара да ли су разговарали да ли су разговарали о признавању докумената, Вучић је рекао да сада нису о томе разговарали.

    "Али ја сам спреман да о томе разговарам чим се заврши ЗСО и немам проблем да о томе разговарам када су у питању регионална представљања, питања докумената о којима смо већ разговарали, сада имамо много мање проблема него раније и нека друга питања која су од животног значаја. То је веома важно", казао је Вучић.

  • 20:15

    Вучић: Инсистирао сам на ЗСО, Курти није био спреман на формирање сада

    Председник Србије Александар Вучић рекао је након трилатералног састанка са Куртијем и представницима Европске уније да је састанак био уобичајено тежак.

    "Верујем да ће бити још много састанака у наредном периоду, 18. марта би требало да се видимо на територији Северне Македоније", рекао је он и додао да ће до тада бити разговора са Лајчаком о имплементацији и неопходности спровођења претходно потписаних споразума.

    Вучић је казао да је инсистирао на формирању Заједнице српских општина, али да Курти није спреман да то учини сада.

    "Мислим да Курти то није био спреман да прихвати сада, да ли ће у будућности видећемо. Надам се да је могуће да постигнемо неке компромисе, али плашим се да ћемо остати заглављени у нечему што је одавно требало да буде испуњено. Плашим се да можемо да останемо заглављени у нечему што је одавно потписано, али није испуњено. Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано", рекао је Вучић.

    Како је рекао, чека да види имплементациони план, пре свега по питању споразума који су већ потписани.

    "Договорено је да наставимо да преговарамо", рекао је Вучић и додао: "Како год окренете, ЗСО је на првом месту".

    Вучић је рекао да ће због наставка дијалога с Приштином отказати неке састанке које је имао договорене.

    "Отказаћу део путовања и спољнополитичких састанака, да бих могао да разговарам са Лајчаком, да бих се припремио за 18. (март), да Србија не буде проказана 23.и 24. (марта)", казао је Вучић.

image