Србија и Балкан

Деценија бежања од формирања Заједнице српских општина

Управљачки тим за израду Нацрта статута ЗСО, како је и договорено у Бриселу, свој део посла обавио је још пре скоро пет година и о томе известио ЕУ
Деценија бежања од формирања Заједнице српских општина© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic File

Формирање Заједнице српских општина, десет година после договора у оквиру Бриселског споразума, било је мртво слово на папиру захваљујући избегавању приштинске стране да испуни своје обавезе, подсећају "Вечерње новости".

Документ који су 2013. потписали тадашњи премијер Србије Ивица Дачић и председник владе тзв. Косова Хашим Тачи, у присуству европске представнице Кетрин Ештон, има 15 тачака од којих се готово половина односи на ЗСО.

Према договореном, Заједница општина у којима Срби чине већинско становништво треба да буде успостављена на основу Статута, док се може распустити само на основу одлуке општина учесница. Споразумом је регулисано и да Статут усваја конститутивна скупштина, коју ће чинити изабрани чланови скупштина општина чланица.

Две године касније, 2015, усаглашени су кључни елементи у 22 тачке, према којима су надлежности ЗСО: јачање локалне демократије, обављање пуног надзора ради развоја локалне економије, образовања, здравства, урбанизма и руралног планирања.

Сходно договореном, ЗСО треба да има Скупштину, председника који је представља пред централним властима и изван Косова, потпредседника, Савет, Одбор, администрацију, Канцеларију за жалбе, док би седиште требало да буде одређено статутом.

Овим је омогућено и усвајање мера ради побољшања локалних услова живота повратника на Косову, промовисања и заступања питања која су у заједничком интересу општина чланица.

Управљачки тим за израду Нацрта статута ЗСО, како је и договорено у Бриселу, свој део посла обавио је још пре скоро пет година и о томе известио ЕУ. Међутим, тим у којем је било четворо Срба, није био у могућности да се састане са одборима за имплементацију како би их упознали с текстом, пишу "Новости".

Дакле, још априла 2018. године ЕУ је дала рок да се Нацрт статута изради за четири месеца и он је истекао 4. августа. После овог датума управљачки тим је упозоравао Брисел да је у сваком тренутку у могућности да представи текст, што му није омогућено до данас.

Како ни почетком прошле године није прихваћен захтев да се Нацрт представи на високом нивоу, а после деценије избегавања да тема ЗСО буде напокон заокружена, уз подршку истих европских и америчких партнера тзв. Косова, немачка фондација "Фридрих Ерберт" представила је своју верзију статута Заједнице.

Зачкољица ове платформе лежи у томе што по њој ЗСО мора да буде у складу са законима и уставом назовидржаве Косово, истичу "Новости".

Нејасно је пак како то да је фондација "Фридрих Еберт" без позива и овлашћења израдила нацрт ЗСО, иако ангажовање невладиних организација није предвиђено ни Бриселским споразумом, потписаним пре више од десет година, ни Споразумом о Заједници српских општина из 2015. године. Чак покушава да да "ново" и правно неутемељено тумачење потписаних докумената.

image