Србија и Балкан

Немачка невладина организација јача од Европске уније? У нацрту статута за ЗСО погазили Брисел

Не постоји могућност, нити се било ко сагласио да "Фридрих Еберт", или било која друга невладина организација буде надлежна за израду нацрта статута Заједнице српских општина
Немачка невладина организација јача од Европске уније? У нацрту статута за ЗСО погазили Бриселwww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Немачка фондација "Фридрих Еберт" недавно је саставила предлог нацрта статута Заједнице српских општина (ЗСО). Детаље нацрта данас је објавио портал Нова С, а председник Србије Александар Вучић са правом је изузетно негативно реаговао на овај документ.

"На шта сам посебно полудео од беса... Обавештавају нас да 'Фридрих Еберт фондација' немачке странке СПД, прави нацрт Статута ЗСО. Да немачка невладина организација говори о компетенцијама ЗСО… Није то ваш посао, постоји српски управљачки тим који треба тиме да се бави. Није то ваш посао", рекао је Вучић и упитао: "Ко сте ви да се бавите ЗСО? Какве везе ви имате са Србима?".

Немачка фондација, наиме, преузела је на себе писање предлога статута Заједнице српских општина, иако је Бриселским споразумом, који је потписан пре готово десет година, јасно регулисано ко је надлежан за ово питање. Такође, нешто више од две године касније, у августу 2015. потписан је Споразум о Заједници српских општина који садржи опште принципе за конституисање те институције, њен правни оквир, као и детаљан списак надлежности.

Тада је јасно дефинисано да надлежност за израду нацрта статута има управљачки тим, што значи да невладине организације, попут поменутог немачког института, немају право да се ту мешају.

Споразумима је тачно утврђено каква ће овлашћења имати ЗСО и општим принципима је дефинисано како ће она изгледати. Још 2018. године је управљачким тим, којег је за то овластио европски посредник завршио нацрт статута. Они су нацрт статута послали, а ЕУ посредник мора да сазове састанак на високом политичком нивоу на коме би управљачки тим представио тај нацрт, рекао је извор РТ Балкан упућен у преговоре.

Дакле, не постоји могућност, нити се било ко сагласио да "Фридрих Еберт", или било која друга невладина организација буде надлежна за израду нацрта статута.

Првим споразумом о принципима који регулишу нормализацију односа Београда и Приштине (Бриселски споразум) дефинисан је и тачан састав и функционисање тима за успостављање ЗСО.

Према овом споразуму, управљачки тим за успостављање ЗСО ће бити сачињен од представника сваке од четири општина на северу. Један члан Управљачког тима ће бити одговоран за координацију и организацију рада, а одлуке ће се доносити већином гласова.

Стога је нејасно зашто је фондација "Фридрих Еберт" саставила још један документ и тешко је не запитати се да ли је у питању још једна замка или нови вид притисака на Београд. Далеко од тога да је ово први пут да се Запад, у овом случају Немачка, мешају у унутрашња питања Србије.

"Косово" у ЗСО?

Да је ово још један покушај Западних покровитеља тзв. Косова да чине уступке Приштини, а Србији одузму и оно мало права која је добила, јасно показују разлике између Споразума о Заједници српских општина потписаног 2015. године и оног који је саставила немачка фондација "Фридрих Еберт".

У споразуму из 2015. јасно је назначено да ће Статут усвојити конститутивна скупштина, коју ће чинити изабрани чланови скупштина општина чланица.

Међутим, у споразуму немачке фондације наједном се појављује "Косово", тачније пише да се "Статут усваја правним актом Владе Косова, а након сагласности Уставног суда постаје део правног система Косова".

И за распуштање ЗСО, без икакве основе, фондација "Фридрих Еберт" задужила је владу лажне државе.

"Цела ЗСО се може распустити само одлуком двотрећинске већине у Скупштини, док само распуштање спроводи Влада Косова", наводи се у нацрту, док је у Споразуму о ЗСО јасно назначено да се Асоцијација то, јест Заједница може распустити само одлуком њене Скупштине, која је усвојена двотрећинском већином њених општина чланица.

у Споразуму о ЗСО истиче се да ће Заједница у својим односима према централним властима промовисати интересе српске заједнице.

Немачка фондација, међутим, наводи да би "Савет ЗСО био састављен од највише 30 чланова, а састав ће одражавати етничку разноликост учесника општина".

Такође, према идеји "Фридрих Еберта", чланови Заједнице српских општина, могу бити и чланови других националних, регионалних и међународних удружења.

Бриселским споразумом, Законом о ратификацији Првог споразума и законима "Косова" већ је предвиђено да се Заједница успоставља као Асоцијација општина са већинским српским становништвом.

У тачки 15 предлога немачког института пише да ће ЗСО сарађивати са косовским централним властима, размењивати информације, а у духу промовисања демократије и мултиетичности, у складу са косовским правним системом, а тачка 18 предвиђа да контролу рада Заједнице спроводи Влада Косова и то у року од годину дана од доношења статута.

Дакле, чак и из површног читања нацрта статута, јасно је да је идеја о ЗСО коју има немачки институт далеко од онога што је званично потписано у годинама иза нас. "Фридрих Еберт", који, поновимо, нема никакву надлежност када је у питању Заједница српских општина, кроз документ који нема никакву вредност, покушава да у поменуту заједницу "увуче" челнике лажне државе, па и власти "Косова".

На тај начин, извесно је, неко преосталом српском народу на Космету намерава да одузме и оно мало што им припада, а на шта се Приштина обавезала пре готово једну деценију - Заједницу српских општина. Можда је сада коначно јасније зашто званичници са Запада своје "чедо" Приштину упорно позивају да формира ЗСО, јер, чини се, то уопште не би ни била Заједница српских општина, већ структура кројена по мери Запада у којој би Приштина имала главну реч. Чини се да Срби, по ко зна који пут, не би добили ништа.

image