Србија и Балкан

Гарант опстанка српског народа преко Дрине: На данашњи дан 1992. донет Устав Српске Републике БиХ

Највиши правни акт РС, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донет је пре избијања сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ
Гарант опстанка српског народа преко Дрине: На данашњи дан 1992. донет Устав Српске Републике БиХ© ATA Images

Обавеза данашњих и будућих генерација је да чувају и граде Републику Српску и да не изгубе снагу, вољу, свест и уверење да без ње нема ни српског народа, поручио је председник ентитета Милорад Додик честитајући РС и њеним грађанима 31 годину од доношења Устава, преноси РТРС.

"Устав Републике Српске настао је у веома сложено и тешко време по српски народ. И сам сам, као посланик, био сведок опасности која прети Србима распадом бивше Југославије и знам борбу коју смо прошли у стварању тадашње Српске Републике БиХ", изјавио је Додик Срни.

Тадашње руководство Српске Републике БиХ, истакао је он, јасно је знало да је неопходно донети демократски Устав како би заштитили свој народ и огњишта.

"То смо и урадили 28. фебруара 1992. године, месец и нешто више од формирања Републике Српске 9. јануара", подсетио је Додик, нагласивши да му је велико задовољство и част што је у парламенту учествовао у доношењу тог најважнијег акта.

Република Српска је, кроз све године од настанка, успела да сачува Устав, чиме је показано да може да функционише и у тешким периодима када је требало бранити слободу, али и у данашњим временима која имају своје посебне захтеве, оценила је председавајућа и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

"Република Српска је добила свој Устав и на основу њега почела да успоставља свој институционални систем који је био функционалан, оперативан и који је радио све оно што треба да раде такви системи", навела је Цвијановићева, поводом 31 године од усвајања највишег правног акта Српске.

Она је нагласила да Република Српска извршавањем својих уставних задатака чува оно што је статусно највредније, а то је њен статус.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да Устав Републике Српске без обзира на одређене недостатке, гарантује права и слободе свима који живе у Српској и доживљавају је као своју.

"То је највеће демократско достигнуће. То је највеће начело и зато треба 28. фебруар да прослављамо као значајан датум у историји Републике Српске. Устав гарантује слободе и права свима који живе у Републици Српској и који је доживљавају као своју", истакао је Вишковић.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је Срни да је доношење Устава Српске Републике БиХ имало судбински значај за РС која је и данас, као и тада, одлучна да брани стечена права.

"На Палама су донети први акти значајни за Републику Српску. Историју не можемо мењати, као ни чињеницу да је 9. јануара 1992. године формирана Република Српска", нагласио је Стевандић.

Српски народ се 31 годину бори за правду, слободу и за правно уређену БиХ, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

Навео је да је 28. фебруар посебан датум у српском народу, када је српски народ показао свој демократски капацитет.

"Српски народ је након 9. јануара када је прогласио Српску Републику Босну и Херцеговину, 28. фебруара донео Устав којим је потпуно прецизно рекао да је Српска Република БиХ држава српског народа и свих грађана који у њој живе", рекао је Цицовић.

Да није било 9. јануара и 28. фебруара, каже Цицовић, српски народ не би био данас где јесте, и не би био у једној правној и уређеној републици, те не би имао уставно-правну позицију какву сада има у БиХ.

"Важно је сваког 9. јануара и 28. фебруара истаћи да је Република Српска створена у миру, да смо се залагали за мир и данас то исто радимо", поручио је Цицовић.

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић поручила је да је протоком времена постало очигледно колико је стварање Републике Српске било важно за очување српског народа и честитала 31 годину од доношења првог Устава РС.

" Ја сам срећна да је, нешто за шта сам се здушно залагала, успело и да траје толико. И нека само траје", поручила је Плавшићева.

Устав Републике Српске изванредан је текст, гледано са становишта времена у којем је писан, а пред данашњим генерацијама је да обезбеде његово поштовање и искористе потенцијале, изјавио је Срни још један бивши председник Републике Српске - Никола Поплашен.

"Све околности времена у којем је писан Устав Републике Српске упућивале су професора Мијановића да направи текст који је једног дана требло да буде интегрисан у сличан текст који се пише у Београду у једној широј заједници", навео је Поплашен.

Председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић сматра да је, због бројних промена и других друштвених околности, потребно донети нови устав Српске.

"Устав штити идентитет и суверенитет Српске, која је њиме као ентитет добила све елементе државе, ослањајући се на три стуба прихваћена у свету, суверени народ, територију и организовану власт", истакао је Кузмановић.

Сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић нагласио је да су тешкоће које су пратиле доношење Устава Републике Српске биле више него видне, али да је могућност да се њим пројектује будућност била јача од свега, те истакао да сви имају обавезу да га поштују и дограђују.

"Наша морална, људска и интелектуална обавеза је да га дограђујемо у смислу стварање заједнице која ће обезбедити слободу, демократију и право на властиту самосталну будућност", рекао је Мучибабић.

Пре тачно 31 годину, 28.фебруара 1992. године једногласно је усвојен, на темељима Декларације о оснивању, први Устав Републике Српске. Он је гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт РС, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донет је пре избијања сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ.

Представништво Републике Српске у Србији приредиће данас од 18 часова у Дому војске Србије свечани пријем поводом 9. јануара, Дана Републике Српске и 28. фебруара дана када је проглашен први Устав Републике Српске.

image