Србија и Балкан

Стевандић из Москве за РТ Балкан: Из ЕУ нам честитају на неутралности, али о томе не смеју јавно

Република Српска има најпрагматичнији однос према руско-украјинском сукобу и разрачунавањима са Русијом и Кином која су покренута из ЕУ и САД, поручио председник парламента РС
Стевандић из Москве за РТ Балкан: Из ЕУ нам честитају на неутралности, али о томе не смеју јавно© Народна скупштина Републике Српске

Нису тачне оптужбе из Сарајева да Република Српска прави некакву "руску платформу", нити је Русија тако нешто тражила, као што није тражила ни да Бањалука прекине свој европски пут, поручио је за РТ Балкан председник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић који се налази у радној посети Москви.

"У Сарајеву постоји негодовање и оптужују нас да ми правимо некакву 'руску платформу', што је нетачно, нити је то Русија од нас тражила. Ми не водимо и не спроводимо руску, већ српску политику. Водећи српску политику морамо имати захвалност због става Руске Федерације у Савету безбедности и превенције усвајања резолуција на нашу штету, зато српска политика подразумева да се не прикључујемо антируској кампањи", навео је Стевандић за РТ Балкан.

Запад, објашњава Стевандић, неутралност Републике Српске тумачи онако како жели: као опредељивање за Русију, те веома лицемерно од РС очекује престанак сарадње са Москвом.

"Јако смо жалосни што се наша неутралност и позиви на мир третирају као проруска оријентисаност. То сматрамо врло лицемерним од стране Запада. Без обзира на то, ми од наше политике нећемо одустати, иако је Република Српска у специфичној позицији, релативно незаштићена територија са много мањим одбрамбеним механизмима него Србија. Војна неутралност коју смо усвојили 2017. године представља и данас правац наше политике", поручио је наш саговорник.

Притисци и "савети" да не иду у Москву почели одавно

Неутралност управо подразумева сарадњу са свима који сарадњу желе, уз поштовање прага властитог достојанства и одговорност према сопственом народу, истакао је Стевандић коментаришући притиске са Запада.

"Нисмо прекинули свој европски пут и настојање да будемо део ЕУ, нити је то Русија од нас тражила, за разлику од Запада, који је тражио да престанемо да сарађујемо са Русијом. Било је и прећутне сагласности Запада на 'отровне стреле' које су из Федерације упућене Републици Српској. Доживели смо да се наше жртве понижавају и не сматрају равноправним, да се злочини над Србима никада не осућују. Према томе, апсолутно је нереално да се потчинимо онима који нису показали ни емпатију, ни неку врсту поштовања за тренутну позицију РС и њен Дејтонски Устав, а чињеница је да Русија јесте показала и није починила ниједан акт против Босне и Херцеговине. Све критике су недобронамерне и заснивају се на лажима", подвукао је Стевандић. 

Имали су, навео је, "директне пријатељске сугестије из западних земаља да не одлазе у посету Русији", као и негодовање на амбасадорском нивоу.

"Наравно, ми смо задржали способност да сами одлучујемо. Можда се то тренутно не може верификовати, али ће у будућности наш став о неутралности бити све прихваћенији и озбиљније третиран. Тренутно имамо незваничне честитке на нашем држању и ставу, јер људи из ЕУ немају храбрости да то јавно кажу. Надам се да ће једног дана бити јавно признато да је Република Српска својим односом имала најпрагматичнији и најпаметнији однос како према руско-украјинском сукобу, тако и према разрачунавањима са Русијом и Кином која су покренута из ЕУ и САД", рекао је за РТ Балкан председник парламента Републике Српске.

Делегација Народне скупштине Републике Српске у Москви није се бавила, како је истакао наш саговорник, само дугогодишњим традиционално добрим везама и заједничком пансловенском историјом, већ су водили веома значајне разговоре о будућим пројектима од великог значаја, не само за РС, већ и за читаву БиХ.

"Разговарали смо о конкретним пројектима везано за гасификацију Републике Српске преко Србије, изградњу технолошких паркова између Бањалуке и Београда. Такође, говорило се и о раније започетим пројектима везано за нафту и пласман робе коју ми можемо да пласирамо на руско тржиште", подвукао је Стевандић, додајући да ће, на пример, од гасификације највећу корист имати Сарајево, које је тако гласно било против овог одласка делегације парламента РС у Москву.

"Федерација и сада има много више бенефита од наших добрих односа са Русијом, него Република Српска. Читаво Сарајево се греје на гас, а не Бањалука. Не верујем да ће се у будућности одрећи тога само зато да би им неко упутио похвале јер су подржали туђе разрачунавање са Русијом. Ми из РС смо одлучили да не будемо ничија монета за поткусуривање, нити да се сврставамо у било каквом разрачунавању. Неутралност је и смисао тога да се никоме не повинујете, већ да сарађујете са свима на корист своје државе", закључио је Стевандић.

Подсетимо, делегација Народне скупштине Републике Српске, на челу са председником НСРС Ненад Стевандићем, борави у Москви, где су се јуче сусрели са замеником председника Савета Федерације Федералне скупштине Русије Константином Косачевим, а након тога разговор су водили председник Стевандић и председница Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко.

Данас су се сусрели са председником Државне думе Руске Федерације Вјачеславом Викторовичем Володином са којим су разговарали о односима Републике Српске, БиХ и Русије, а након састанка у Државној думи, Стевандић је положио венац на Гроб незнаног јунака, одајући почаст свим борцима против фашизма.

image
VV inauguration
banner