Србија и Балкан

Додик: Они који славе рат вероватно се спремају за нови

У делу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обележава као тзв. дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцепљењу БиХ од СФРЈ
Додик: Они који славе рат вероватно се спремају за нови© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да цивилизовани народи славе крај сукоба, па се тако у Републици Српској празнује парафирање Дејтонског споразума, а они који славе рат, вероватно, се спремају за нови или сањају нови.

Додик је истакао да је 1. марта 1992. године на Башчаршији, у Сарајеву пуцано на Николу Гардовића, српског свата, а упуцани су и мир и равноправност српског народа.

"Прегласавањем на нелегитимном референдуму, а онда и пуцњем у српског свата, Срби у БиХ добили су две поруке: удружени Хрвати и Муслимани у БиХ вас могу елиминисати, а ако на то не пристанете проћи ћете као Гардовић", рекао је Додик за Срну.

Он је нагласио да тај датум Муслимани славе као тзв. дан независности и тај дан им честитају дипломате које не желе да виде да је пуцањ од 1. марта 1992. запалио БиХ.

"То није празник БиХ, понајмање дан независности. То је трагичан дан из историје Срба на овим просторима. Једна крвава српска свадба била је увод у крвави грађански рат" казао је Додик.

"Нека је на част свима који то честитају БиХ, рекао је председник Републике Српске и додао да Срби, било да су у партијама власти или опозиције у Републици Српској, не признају нити ће икада признати да је дан почетка крвавог грађанског рата празник",поручио је Додик.

У делу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обележава као тзв. дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар, дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обележио крај грађанског рата у БиХ.

image