Србија и Балкан

Шаип Камбери у Вашингтону тражи Заједницу албанских општина у Србији

"Ако траже Заједницу српских општина на Косову, тражимо и нашу Заједницу у Србији, односно у прешевској долини, тим више што смо ми бројнији од њих, ако траже отцепљење од Косова, ми ћемо такође тражити поновно уједињење са Косовом у складу са референдумом од 1-2. марта 1992", навео је Камбери
Шаип Камбери у Вашингтону тражи Заједницу албанских општина у СрбијиGetty © Win McNamee/Getty Images

Делегација Албанаца из Медвеђе, Бујановца и Прешева борави у радној посети Вашингтону, "где ће пред Сенатом САД говорити о дискриминацијама етничких Албанаца на југу Србије од стране Београда", изјавио је посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери.

Камбери је за швајцарски портал на албанском језику "Кантон 27" ијавио да се они залажу за поштовање реципроцитета, преноси "Косово онлајн".

"Дакле, оно што Срби траже на Косову, треба дати нама Албанцима у Србији. Ако траже Заједницу српских општина на Косову, тражимо и нашу Заједницу у Србији, односно у прешевској долини, тим више што смо ми бројнији од њих, ако траже отцепљење од Косова, ми ћемо такође тражити поновно уједињење са Косовом у складу са референдумом од 1-2. марта 1992.", навео је Камбери.

Камбери истиче да су састанци са америчким властима почели данас, као и да су их заједнички организовали канцеларије сенатора Џонија Ернста и сенатора Герија Питерса, копредседавајућих Групе за албанска питања у Сенату.

Камбери је рекао да су Албанци из Прешева, Медвеђе, и Бујановца потписали три споразума са владом у Београду уз посредовање међународног фактора након сукоба на Косову и оптужио Београд да не поштује своје обавезе.

"Уместо да решавају проблеме остваривања наших легитимних захтева, разни локални фактори годинама покушавају да блокирају нашу заједничку координацију, сваку здраву иницијативу и сваки напор. Стога нам је данас више него икада потребна унутрашња координација и тесна сарадња са Приштином, као и усаглашавање наше политике са нашим међународним пријатељима и свест о питању Албанаца из Прешевске долине", рекао је Камбери.

image
VV inauguration
banner