Србија и Балкан

Вучић: Ништа није потписано, кад формирају ЗСО прелазимо на печате и регионално представљање

Не може да се разговара о међусобном признању и о уласку "Косова" у Уједињене нације, поручио председник
Вучић: Ништа није потписано, кад формирају ЗСО прелазимо на печате и регионално представљање© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да су јуче у Бриселу били одржани разговори, али да ништа није договорено, те да ће бити још много разговора о ситуацији на Косову и Метохији.

Када су Париз и Берлин представили план за решење косовског питања, није било могућности за преговоре, већ је било "узми или остави", навео је председник за РТС и указао да су том приликом француски и немачки званичници поручили шта су конкретне последице уколико се предлог одбије.

Истакао је да је Београд европским званичницима доставио "нон-пејпер" на шест страна као одговор на европски план. 

Вучић је поручио да су постојале две опције када се појавио европски предлог, да се остане у разговорима или да се све напусти и да се трпе тешке последице. 

"Да, ја мислим да је важно да разговарамо. Када преговарате за столом не може без вас да се одлучује о вашој кожи. Да смо одбили и одбацили, као што су неки паметни говорили били бисмо одбачени, трпели тешке последице какве смо имали и деведесетих, уз резултате које смо имали и двехиљадитих, уз отпуштања", поручио је он.

Председник Србије је напоменуо да је свим западним званичницима поручио да не може да се разговара о међусобном признању и о уласку "Косова" у Уједињене нације.

"За све остало сам отворен. Добро је за односе Срба и Албанаца да разговарамо и преговарамо", навео је Вучић.

"Жозеп Борељ није могао да употреби израз да сам подржао европски план јер сам ја говорио о концепту и оквиру", рекао је председник.

Истакао је да је Србији потребна нормализација односа са Албанцима.

"То неће бити лако, али то нема везе са оваквим државним питањима", указао је председник Србије.

Потврђена пресуда Тодосијевићу

Он је саопштио да је потврђена пресуда Ивану Тодосијевићу због изјаве о Рачку, као и да то показује колико је тешко разговарати и правити договоре са Приштином.

Вучић је, пошто је добио информацију о потврди пресуде Тодосијевићу, о годину дана затвора, рекао да ће се сада на Западу правити луди.

Навео је да та пресуда због вербалног деликта показује да хоће да иселе све Србе са Косова.

"Та пресуда показује колико је тешко разговарати и правити договор са њима", додао је он.

Важно сачувати мир и националне интересе

Навео је да је поносан на то што није дао на Србију и што се изборио за то да "данас добијамо 610 милиона евра поклона и што нисмо постали парија и изолован држава".  

"Важно је да људи знају да сам се трудио и борио за нашу земљу и то ћу наставити да радим док ми траје мандат. Ако људи сматрају да не радим добро свој посао, увек сам спреман да идемо на народну проверу. Ако им је потребна помоћ и у Народној скупштини да добију двотрећинску већину да се изађе на референдум - није проблем", поручио је председник Србије.

Додао је да је за Србију важно да чува мир, своју децу и националне интересе.

"Ја хоћу да остваримо нормализацију, али да кажемо да хоћу да купим време, па што сте денунцијанти, па ме пријављујете, што ме не пустите да купујем време?", упитао је председник. 

Вучић је истакао да нема шансе да се промени тачка европског предлога која се тиче чланства "Косова" у међународним организацијама, али да он то неће прихватити.

"Док сам председник Републике, нећу потписати ни формално, ни неформално признање Косова, ни улазак у Уједињене нације, а после мене гледајте шта ћете и како ћете", поручио је он.

Додао је да Жозеп Борељ у Северну Македонију долази 18. марта, али да то није никакав рок.

"Европски савет заседа 24. марта, тамо ће да кажу шта ми радимо. Ако не радимо довољно, неће да нам отворе неке кластере. Притисака ће бити, наравно, и нико неће пустити да разговори трају у недоглед, али до сада су трајали у недоглед", казао је председник.

Приштина неће формирати ЗСО у скорије време

Говорећи о Заједници српских општина, Вучић је рекао да постоје четири споразума. 

"Један је основни споразум из 2013. године, други је мандат управљачког тима, трећи - план имплементације и четврти је први споразум о принципима. Осим надлежности ЗСО, као што су јачање демократије, примарне и секундарне здравствене заштите, услова за повратнике, истраживачке активности, такође може да промовише и да представља заједничке интересе чланова ЗСО, и представља их испред власти у Приштини. Дакле, да чини и обавља јавне услуге, мониторинг над спровођењем својих циљева, и друге надлежности. Састоји се од скупштине, председника, савета, одбора и администрације. ЗСО има права да поседује своју покретну и непокретну имовину, да има компаније које спроводе важне комуналне услуге, имаће свој буџет, заставу, грб. Одлуке се доносе двотрећинском већином", навео је Вучић.

Председник је рекао да тачка 16 принципа из 2015. године говори о нечему што је од пресудног значаја.

"Асоцијација заједница се финансира преко прилога, бесповратних зајмова, као и из Републике Србије у реализацији својих циљева. Замислите да неко укине платни промет са Србијом. Па како ћемо да исплатимо плате професорима, лекарима, како да исплатимо пензије? А овако, они нама кажу да имамо право заувек да уплаћујемо новац у ЗСО. Она ће да исплаћује новац, и то право нико не може да укине. Бриселским споразумом нигде није предвиђено независно Косово, а ЗСО је веома важна", навео је он.

"Једном ће морати да формирају ЗСО, а тада можемо да седнемо да разговарамо о другим темама", рекао је Вучић и указао да је уверен да Приштина неће у скорије време формирати Заједницу српских општина.

Председник је истакао да се Србији више не прети изолацијом.  

"О томе више нико не говори", рекао је он.

Нема притисака да се уведу антируске санкције 

Вучић је навео да се Србија до сада "провукла кроз иглене уши", али да не зна колико ће моћи даље.

"Кажу други да Запад овде у Србији има своје интересе, да се неће повући. А из Русије се повукли за седам дана, све своје компаније и банке су склонили. БАСФ, највећи хемијски гигант у свету отпушта хиљаде људи. Све су то у стању да ураде зато што су у рату, а нама као неће да ураде? Пошто смо много важни, је л' хоћете да се коцкамо? Ја нисам коцкар, секирам се за сваки динар и за сваког човека у овој земљи. Нећу да се бавим тиме да ли Запад блефира или не", поручио је председник.

Вучић је додао да ситуација у свету више није иста као пре 15 година, услед руско-украјинског сукоба. Навео је да тренутно нема притисака да се уведу санкције Русији, али да страним представницима увек каже шта мисли.

"Они мени онда опет то замере, напишу у извештајима да их Вучић не слуша. И онда имамо много штете од тога. Ми смо изашли на тржиште обвезница, и прошли бисмо много боље, али је био проблем што нисмо увели санкције Русији. То је директан финансијски губитак. Нисам у стању да проценим колико би финансијски резултати били бољи, али били би бољи. Ја се сећам 2015. године када су нам Руси помогли. Могу да нађем негативне примере, када су нам уводили санкције, али ја нећу заборавити 2015. годину када сам лично звао Путина да нам помогне у УН. Због тога данас немамо жиг геноцидног народа", напоменуо је предсдник.

Он је додао да је његов став и када се не заклиње много чвршћи и указао да је Украјина искрени пријатељ Србије. 

"Нити смо ми њима урадили било шта. Ја сам се видео и са Кулебом, и са Шмихалом, премијером. Они нису одушевљени, то каже и њихов амбасадор. Али они разумеју нашу политику. Како ја да објасним да неко прича о територијалном интегритету Украјине, а онда дође овде и прича другу причу. Ја мислим да то у Украјини разумеју", рекао је Вучић.

image
VV inauguration
banner