Србија и Балкан

Вучевић: Србија не шаље војну помоћ Русији и Украјини

По директиви председника, 20 одсто онога што се производи остаје за Војску, истакао је министар одбране
Вучевић: Србија не шаље војну помоћ Русији и Украјини© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Иако је Војска Србије све јача и успешнија, Србија не шаље војну помоћ ни Русији ни Украјини, нагласио је министар одбране Милош Вучевић.

Поводом актуелних прича последњих дана, у којима се пропагира неистина како Србија снабдева Украјину оружјем, Вучевић је посебно нагласио да Србија никада није, нити ће продавати оружје икоме ко је у сукобу.

"Нема интенције српске стране да на овај, или онај начин продајемо оружје било коме ко је у сукобу. А природно је да хоћемо да ради и Трстеник, Ужице, Пожега, Велика Плана, Чачак. Када наменска индустрија ради, ви покрећете добар део домаће привреде и највећи део профита вам остаје ту. По директиви председника, 20 одсто онога што се производи остаје за Војску. Шта ми сада треба да радимо, да затворимо фабрике наоружања. Наменска индустрија доприноси јачању Војске", рекао је министар војни за Хепи телевизију.

Вучевић поручује да Србија мора да гледа сопствене интересе и нагласио да ни у будућности неће наоружавати ни једну страну у рату.

Он је данас рекао да највише треба улагати у војску и војну индустрију у тренуцима када је економија снажна и када се жели мир у земљи.

Вучевић је изразио наду да ће Војска Србије без обзира на све бити још организованија и бројнија.

"То не смета нашим грађанима и нашој држави, то је битно, а сад коме смета, њима и треба да смета. Радујем се када се неки нервирају што је Војска Србије јача, што је организованија, ја се надам да ће бити још бројнија у складу са нашим потребама", рекао је он.

Додао је да нема државе без војске и полиције.

"Имаћемо и даље способност и снагу да јачамо наше одбрамбене капацитете и оно што ради наменска индустрија. То све треба сагледати у једном јединственом пољу и контексту", рекао је Вучевић.

Он оценио да када је војска слаба, слаба је и држава, истичући да је Србија данас по војним питањима веома напредна.

Народни покрет отворен за све

Говорио је о народном покрету чије је оснивање најавио Вучић, истичући да је идеја да се обједине политичке снаге и странке које желе да Србија остане самостална, суверена и слободна држава, да гледа своје интересе, али да нема газде ни на једној страни света.

"СНС или Вучић мора бити окосница свега тога. Мора бити места за све интелектуалце, али и раднике и сељаке који виде Србију као своју отаџбину. Народни покрет је у настајању, он ће да крене као једна политичка платформа, видећемо кога ће да окупи, није још ништа стриктно дефинисано, може да прими све оне који себе виде у једном таквом корпусу", рекао је Вучевић.

Подсетио је да до краја марта, тачније до 1. априла, траје конкурс на ком сви мушкарци и жене до 30 година могу да се пријаве за улазак у једну од три најелитније јединице, а Вучевић је истакао да такав посао младима поред добре плате, нуди и низ других бенефита.

image
VV inauguration
banner