Србија и Балкан

Војска Србије на мети западних обавештајних служби

У фокусу рада страних агентура готово сви развојни пројекти и детаљи уговора о набавци наоружања у страним земљама
Војска Србије на мети западних обавештајних служби© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Поједини официри Војске Србије добили су отворену понуду да достављају безбедносно осетљиве информације Загребу и Бриселу, а заузврат им је понуђен новац и низ привилегија, пишу "Новости" и указују да је то врхунац обавештајне офанзиве коју је НАТО преко хрватске СОА (Сигурносно-обавештајна агенција) повео на српски систем одбране. 

Правовременом реакцијом српских контраобавештајних служби, ови покушаји су осујећени, а двојица српских официра приведена су под сумњом да су одавала војне тајне, додаје лист.

Истиче се да је модернизација Војске Србије, јачање њених специјалних снага и посебно набавка савременог наоружања, попут "дронова самоубица", у средишту пажње западних обавештајних служби које последњих недеља интензивно прате догађаје у Србији.

"Задатак што дубље опсервације Србије од команди НАТО савеза добила је хрватска обавештајна служба СОА која је у последње време преузела више продора у српски безбедносни систем", пише лист.

Према сазнањима "Новости", у средишту рада, за рачун НАТО-а, хрватских обавештајних агенција је уговорен посао набавке "дронова самоубица" у Уједињеним Арапским Емиратима. Овај уговор је конципиран и потписан на недавно одржаном Сајму наоружања и војне опреме "Ајдекс", одржаном у Абу Дабију, а према његовим одредбама оружане снаге Србије ће већ у другој половини године добити неколико стотина "килер дронова". 

У фокусу рада страних агентура су готово сви српски развојни пројекти и детаљи уговора о набавци наоружања у страним земљама, напомиње лист и додаје да је приметно интересовање за сарадњу са Кином и Емиратима, посебно на терену заједничког развоја савременог наоружања. 

"НАТО обавештајни штабови, фокус су ставили на одређени круг јединица наше војске", објашњава неименовани саговорник "Новости" из безбедносног сектора.

Он наводи да је последњих месеци појачано праћење 204. ваздухопловне бригаде стациониране на аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић" у Батајници, као и новоформиране 353. извиђачке ескадриле која у свом саставу има осматрачке и борбене беспилотне летелице, кинеске ЦХ-95 и домаће "пегаз".

Домаће безбедносне службе већ дуже време бележе појачани интензитет рада страних обавештајних агенција. У њиховом фокусу досад су, углавном, били преговори о набавци страног наоружања, посебно приликом доношења одлуке о избору произвођача, као и домаћи пројекти у развоју. Ескалација рата у Украјини, тежиште интересовања пребацила је на авијацију, дронове и средства за модерно ратовање, закључују "Новости".

image
VV inauguration
banner