Србија и Балкан

Изетбеговић позива на формирање пробосанског блока: Бошњаци су "грађани другог реда" у БиХ

Проблем је у "похлепи дела странака из пробосанског блока, охрабрених странцима", али и у сервилности према СНСД и ХДЗ, тврди лидер СДА
Изетбеговић позива на формирање пробосанског блока: Бошњаци су "грађани другог реда" у БиХGetty © Michele Tantussi

Председник бошњачке Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић позвао је Бошњаке да се заједно супротставе нападу на главног имама у Козарцу хафиза Амира Махића, који је на најбруталнији начин вређао Светог Саву и СПЦ. 

Он је позвао на заједништво и у случају џамије у Рабранима, као и на формирање пробосансог блока.

Изетбеговић тврди да ови примери јасно говоре о односу према Бошњацима у БиХ чему се, како наводи, треба заједнички супротставити.

"Ми имамо нападе и увреде на имаме, на џамије, на објекте које покушавамо да обновимо. Много ружних ствари се десило, а вербални деликт покушава да се уведе само за муслимане, за Бошњаке", навео је Изетбеговић у интервјуу за телевизију БИР.

Он тврди да случај џамије у Рабранима показује да се Бошњаци навикавају на да су грађани другог реда тамо где је ХДЗ на власти и да не могу да дођу до својих права.

"Стално причају о властитој угрожености, а када погледате како живе Бошњаци у Чапљини, у Стоцу и слично, то је јако лоше. У Мостару су себи дали дозволу за торањ за катедралу, који је двоструко или троструко већи него што је нормално, то је порука о доминацији. Издали су себи дозволу у Мостару на Вакуфу за изградњу позоришта, а не дају дозволу за џамију. Стављају око ње жуту траку да људи не могу да обаве намаз (молитву). Због свега тога нам је потребан пробосански блок", рекао је Изетбеговић.

Навео је да се "у одговору на стање Бошњака мора заједно наступити, а не да половина ћути и да само гледа како да уђе у власт, уз помоћ снага које то раде Бошњацима" 

Говорећи о формирању власти у БиХ, Изетбеговић је рекао да ни пет месеци од општих избора у БиХ,  обећања о брзом спровођењу изборних резултата и формирању институција, није пуно тога урађено.

"Не бих рекао ни да је споро, колико је лоше. Наменски је разбијен пробосански блок, који је би требало да има природну кохезију, заједнички задатак када је Босна и Херцеговина у питању, блок странака које једнако виде БиХ, међунационалне односе у њој, њену европску и НАТО будућност", каже Изетбеговић.

Проблем види у "похлепи дела странака из пробосанског блока, охрабрених странцима", што је, каже, поделило пробосански блок, али и у сервилности према СНСД и ХДЗ.

Тврди да су због тога Бошњаци патриоте изгубили позиције, па и у томе види неопходност успостављања пробосанског блока.

Уверен је да би, како каже, "двојац СНСД и ХДЗ био несрећан када би се то десило, као што је сада срећан кад види да се остварила она Додикова да ће Срби и Хрвати владати над муслиманима".

image