Србија и Балкан

Дачић: Несхватљиво да се у ЕП организује покушај рехабилитације Алојзија Степинца

Степинац је заправо родоначелник хрватског клеро-нацизма, усташки поглавар Анте Павелић га зато и одликује орденом Звезде 1944. године, рекао је српски министар спољних послова
Дачић: Несхватљиво да се у ЕП организује покушај рехабилитације Алојзија Степинца© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Несхватљиво је да се у Европском парламенту, центру демократије Европске уније, организује конференција посвећена ревизионистичким тежњама и још једном покушају историјске рехабилитације Алојзија Степинца, истакао је министар спољних послова Ивица Дачић. 

Он је реаговао на најаву да ће у Европском парламенту 21. марта бити организована конференција "Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, устрајности и наде" чији је домаћин хрватска европосланица Жељка Зовко. 

Дачић је у писаној изјави достављеној Танјугу указао да је надбискуп Степинац имао значајну улогу у усташкој Независној држави Хрватској.

"Многи чланови његовог клера активно су учествовали у злочинима и масовним убиствима и сарађивали са усташким нацистима до самог краја њихове владавине. Непосредно по проглашењу Независне државе Хрватске, Степинац издаје посланицу у којој од свештенства тражи да се без задршке одазову позиву да учествују у узвишеном задатку одбране и унапређења НДХ. Он сам у писму Папи Пију XII хвалио се да је у НДХ покатоличено 250.000 православног живља", наведено је у писаној изјави Дачића.

С друге стране, подсећа српски шеф дипломатије, садашњи папа Фрања о Степинцу говори: "У одређеном тренутку у процесу захтева Хрватске за канонизацију постоје нејасне тачке, историјске тачке. Чему би служило проглашење за свеца ако ту истина није јасна. Никоме то не би служило".

Дачић истиче да сви до сада познати документи потврђују да је Степинац довољно знао о злочинима НДХ и на посредан начин у томе учествовао. Министар спољних послова навео је и да је загребачки надбискуп из времена НДХ проблематичан као потенцијални светац било које хришћанске цркве, као и да хришћанин у њему никада није надвладао фанатични хрватски екстремизам 

"Његово понашање током Другог светског рата се никако не може назвати ни мученичким, ни светачким. Морао је стати на страну обесправљених и прогоњених у НДХ, што то никада није учинио. Напротив, налази оправдања за усташке злочине и усташко 'коначно решење'. Степинац је заправо родоначелник хрватског клеро-нацизма. Усташки поглавар Павелић га зато и одликује орденом Звезде 1944. године", каже Дачић.

Он подсећа да је у НДХ од априла 1941. године до маја 1945. године убијено готово милион не-Хрвата, највећим делом Срба, затим Јевреја и Рома. Додаје и да је логор Јасеновац највеће стратиште у Европи изван нацистичких логора у окупираној Пољској. 

"Степинац је активно спроводио политику покрштавања православног становништва, као начин да спасу своје животе", казао је Дачић.

Додао је да је једно сасвим сигурно, а то је да пут помирења на западном Балкану, бољег разумевања, јачања добросуседских односа, заснованих и на европским тековинама, праву и правди не иде преко Алојзија Степинца.

Министар је изразио жаљење због намере хрватске европосланице да организује конференцију посвећену Степинцу у ЕП.

"Република Србија залаже се за јачање односа са Републиком Хрватском, као и између два народа. То је циљ коме треба тежити. Споменута конференција у Европском парламенту том циљу ни на који начин не доприноси", поручио је српски шеф дипломатије у писаној изјави.

image