Србија и Балкан

Конференција о усташком кардиналу Степинцу у ЕП: "Сведочанство вере, устрајности и наде"

Не сумњам да ће Ватикан сачекати неко друго време, јер му у овој глобалној констелацији не одговара да отвара још једно питање, оценио је академик и историчар Љубодраг Димић. Ватикану се не жури, а Хрватској се жури
Конференција о усташком кардиналу Степинцу у ЕП: "Сведочанство вере, устрајности и наде"www.globallookpress.com © Jean Marc Quinet

У просторијама Европског парламента, 21. марта, биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом "Блажени Алојзије Степинац - сведочанство вере, устрајности и наде", јављају "Вечерње новости".

Догађај, као домаћин, организује европска посланица Жељана Зовко (Хрватска, ХДЗ, ЕПП), а најављено је и присуство говорника који ће дати осврт на живот и заоставштину Степинца, укључујући и монсињора Јураја Батељу, који ће представити своју књигу о Степинцу.

Најављени су и монсињор Хрвоје Шкрлец, историчари Естер Гитман и Робин Хариса, као и дон Иван Вучко, жупник из Крашића.

Ово, подсетимо, није први пут да се у срцу Европе говори о контроверзном надбискупу.

На истом месту, у ЕП, 2018. служена је миса којом је обележена 20. годишњица од проглашења Степинца "блаженим".

У Европском парламенту у Бриселу 2016. године одржана је изложба о Алојзију Степинцу, коју је тада организовала хрватска посланица Маријана Петир. У Бриселу је тада одржан и "симпозијум о животу и делу Степинца."

Проглашење Степинца за свеца сада није на дневном реду Ватикана

Српска јавност и Српска православна црква сматрају Степинца одговорним зато што није зауставио масовне злочине над српским народом у НДХ као и за присилно покрштавање Срба.

Међутим, проглашење кардинала Алојзија Степинца за свеца више није на дневном реду Ватикана.

"Папа Франциско јако је забринут због догађаја у свету и не жели да отвара још један проблем, посебно између две цркве на југоистоку Европе. За време понтификата овог папе тешко да ће доћи до преокрета, Степинац ће остати највероватније на чекању", изјавио је неименовани свештаник из Ватикана "Вечерњим новостима".

Пуне три године папа Франциско није коментарисао тему проглашења контроверзног кардинала за свеца. Када је у посети Ватикану боравио сисачки бискуп Владо Кошић, један од конзервативних хрватских бискупа, покренуо је у кратком разговору са папом питање Степинца, али није добио конкретан одговор.

"Све време папа жели побољшање односа са Српском православном црквом. Он добро зна да је Степинац једна од спорних тачака", изјавио је неименовани свештеник "Новостима".

Академик и историчар Љубодраг Димић коментарисао је канонизацију Степинца и предстојећи догађај у ЕП:

"Не сумњам да ће Ватикан сачекати неко друго време, јер му у овој глобалној констелацији не одговара да отвара још једно питање, које је крајње сумњиво. Ватикану се не жури, а Хрватској се жури." 

image