Свет

"Новости": Степинац више није тема за Ватикан

Одлука да Степинац буде светац, каже свештеник из Свете столице, изазвала би још више сукоба и супротстављања, што папа једноставно не жели
"Новости": Степинац више није тема за Ватиканwww.globallookpress.com © IMAGO/ULMER

Проглашење кардинала Алојзија Степинца за свеца није више на дневном реду Ватикана, тврди високорангирани свештеник из Свете столице.

"Папа Франциско је јако забринут због догађаја у свету и не жели да отвара још један проблем, посебно између две цркве на југоистоку Европе. За време понтификата овог папе тешко да ће доћи до преокрета, Степинац ће остати највероватније на чекању", тврди саговорник "Вечерњих новости".

"Све време папа жели побољшање односа са Српском православном црквом. Он добро зна да је Степинац једна од спорних тачака", прецизира ватикански свештеник и истиче да у последње три године папа није коментарисао тему проглашења контроверзног кардинала светим, па чак ни када је прошле године у Хрватској примио његов кип.

Одлука да Степинац буде светац, каже свештеник из Свете столице, изазвала би још више сукоба и супротстављања, што папа једноставно не жели. "Уосталом, Цркви се не жури, има много веће изазове пред собом", додаје он.

Иначе, папа Франциско годинама уназад спроводи "чистку" међу хрватским бискупима, готово да нема више никог од старе гарде који су гледали на прошлост с националистичким набојем – нови бискупи подржавају његов курс.

Извор "Новости" потврђује и медијске написе да су у Ватикану све сукобљеније две струје – конзервативци који желе да прекину папине реформе и Францискове присталице.

"Конзервативци су живнули после смрти емеритуса Бенедикта XVI(…) Сигуран сам, да је стигао, да би Бенедикт прогласио Степинца за свеца", изјавио је ватикански свештеник и закључио речима да је папа учинио све да и по његовој смрти кардинали изаберу новог поглавара "који ће наставити његово дело".

image