Србија и Балкан

Јужнокорејски краљ криптовалута ухапшен у Црној Гори?

До Квон је у бекству од када је његова криптовалута пропала 2022. године
Јужнокорејски краљ криптовалута ухапшен у Црној Гори?© Принтскрин/ЈуТјуб

Црногорска полиција ухапсила је особу за коју се верује да је бегунац из Јужне Кореје - До Квон, крипто предузетник који се сумњичи да стоји иза 40 милијарди долара губитака насталих колапсом компаније која је формирала криптовалуту тера.

Министар унутрашњих послова Филип Аџић навео је да је ухапшеног "бившег краља криптовалута" полиција привела на подгоричком аеродрому са фалсификованим документима.

До Квон је у бекству од када је криптовалута његове компаније "Тераформ лабс" са седиштем у Сингапуру пропала 2022. године. Колапс је изазвао крах без преседана на крипто тржиштима и захватио многе од водећих играча у индустрији. Квон је оптужен је за превару и кршење закона о тржишту капитала у својој земљи.

Јужнокорејске власти саопштиле су прошле године да је отпутовао у непознату земљу - за коју се верује да је Србија иако ти наводи никада нису потврђени - преко Дубаија након што је напустио Сингапур. Одузет му је и јужнокорејски пасош, подсећа "Блумберг".

"Чекамо званичну потврду идентитета", рекао је Аџић и додао да До Квона траже и САД, Јужна Кореја и Сингапур.

Пропаст криптовалута тера и луна у мају прошле године утицала је на стотине хиљада инвеститора, од којих су многи били привучени шемом у којој су клијенти могли да позајмљују своје тера кованице уз принос до 20 процената.

Пре колапса, максимална цена ових токена била је 116 долара, да би у мају пала на 0,0002 долара. Инвеститори су изгубили око 42 милијарде долара.

image