Економија

Крије се у Србији? Одбегли "краљ" криптовалута изгубио милионе па побегао

Крије се у Србији? Одбегли "краљ" криптовалута изгубио милионе па побегаоwww.globallookpress.com © Matt Hunt/Keystone Press Agency

Власти Јужне Кореје верују да се До Квон, предузетник који стоји иза 40 милијарди долара вредног дебакла токена тераУСД и луна, крије у Србији.

Како преноси Би-Би-Си, тужилаштво јужног округа Сеула саопштило је да ће радити са Србијом на његовом проналажењу и притварању. Квон (31) оптужен је за превару и кршење закона о тржишту капитала након што је његов оператер криптовалута, "Тераформ лабс" имплодирао у мају.

У септембру је Интерпол расписао међународну потерницу за њим да би, месец дана касније, јужнокорејски тужиоци саопштили да је отпутовао преко Дубаија у непознату земљу након што је напустио Сингапур, где је његова компанија "Тераформ" имала седиште. Сада се испоставило да се можда крије у Србији.

Јужна Кореја и Србија немају споразум о екстрадицији, али су обе земље потписнице Европске конвенције о екстрадицији.

Квон је раније негирао да се крије, али није открио где се налази. "Нисам 'у бекству' или било шта слично - за било коју владину агенцију која је показала интересовање да комуницира, у потпуности сарађујемо и немамо шта да кријемо", написао је он на Твитеру у септембру.

Тужиоци су такође издали налоге за хапшење још пет особа - које нису именоване - повезаних са такозваним стабилним криптовалутама тера и луна.

"Стејблкоини", односно "стабилни новчићи", су осмишљени да имају релативно фиксну цену и обично су везани за робу или валуту у стварном свету - али вредност тере је пала током овогодишњег ширег краха криптовалута.

Систем тера/луна је пропао у мају када је цена оба токена пала на нулу. Са максимума од 116 долара у априлу, тера новчић сада вреди мање од 0,0002 долара.

Глобално, инвеститори у ове валуте изгубили су око 42 милијарде долара, показују подаци аналитичарске компаније "Елиптик".

Неки инвеститори изгубили су животну уштеђевину, а јужнокорејске власти су покренуле неколико кривичних истрага.

Инвеститори који су изгубили новац када је Квоново "крипто царство" пропало покренули су групне тужбе против њега у Сингапуру и САД. Квон је негирао све оптужбе тврдећи да су оне "политички мотивисане".

Шта се десило са "Тераформ лабсом"?

Стабилне криптовалуте или "стабилни новчићи" називају се тако због тога што се њихова вредност везује за неку стабилну валуту, попут америчког долара. Све до маја ове године, један од најпопуларнијих стабилних новчића био је управо тера, настао у "Тераформу".

До Квон и Данијел Шин основали су "Тераформ лабс" 2018. године, са намером да направе стабилни новчић који би могао да се користи на Тера блокчејну. Међутим, након што је цена њиховог новчића премашила 80  долара, у року од неколико мајских дана пала је на око 9,5 долара, а процењено је да су инвеститори изгубили око 88 одсто својих улагања.

У периоду од само недељу дана, овај новчић је од 80 долара доспео на вредност мању од једног долара, пренео је "Фајненшл тајмс".

Према писању листа "Форбс", тера новчић имао је иза себе способне програмере, али су очигледно постојале одређене грешке у самом алгоритму и оно што је изазвало крах, а самим тим и нагли пад вредности, јесте наводни сајбер напад који се десио 7. маја.

Ни данас није до краја познато ко стоји иза напада, али се зна да је изгубљена велика свота новца и да инвеститори, најбалаже речено, нису били срећни због тога.

За читав хаос оптужен је управо До Кван јер, према наводима јужнокорејских власти, није хтео да сарађује у истрази, и против њега су покренути бројни поступци.

Иако се и даље није открио тачан механизам који је Квон користио у случају преваре инвеститора, сматра се да је у питању одређена врста Понцијеве преваре где су инвеститори позвани да улажу надајући се великом добитку, а заправо само пар људи на врху "пирамиде" профитира.

image