Србија и Балкан

Први масовни злочин и пре оружаног сукоба у БиХ: 31 година од страдања Срба у Сијековцу

Најмлађа жртва имала је 17, најстарија 72 године, а злочин су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ
Први масовни злочин и пре оружаног сукоба у БиХ: 31 година од страдања Срба у Сијековцу© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ NENAD STUPAR

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије данас је служен парастос убијеним српским цивилима у Сијековцу, чиме је почело обележавање 31. година од злочина над Србима у том месту.

Злочин су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ, пренела је РТРС.

Парастос је служило свештенство Епархије зворничко-тузланске.

Пре 31 годину, 26. марта убијено је девет српских цивила, а касније још 37 мештана.

Најмлађа жртва имала је 17, најстарија 72 године, а запаљено је 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и пре него што је почео оружани сукоб у БиХ, који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

Председник Републике Српске Милорад Додик је нагласио да је сваки 26. март тежак, тужан и болан датум за све Србе, а посебно за породице Зечевић и Милошевић из Сијековца које су највише страдале у овом масакру.

Обележавању 31. године од злочина над Србима у Сијековцу присуствују председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, шеф посланичког клуба СНСД у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић, као и начелници општина Брод, Теслић и Шамац.

image