Србија и Балкан

"Новости": Суђење за злочин на Петровачкој цести не помера се са мртве тачке

Иако је оптужница потврђена, суђење никако да почне
"Новости": Суђење за злочин на Петровачкој цести не помера се са мртве тачке© Виши суд у Београду

У Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду још нема одлуке да ли ће се четворици хрватских војних официра и пилота судити у одсуству за ратни злочин на Петровачкој цести и код места Сводна у Босни и Херцеговини августа 1995. године, када је у ракетирању избегличке колоне убијено 13 српских цивила и 24 рањено, пишу "Новости".

Како се наводи, кривично ванпретресно веће са судијом Мирјаном Илић на челу, у којем су још судије Дејан Терзић и Зорана Трајковић, вратило је списе предмета поступајућем судији Одељења за ратне злочине без донете одлуке.

Иако је потврђена оптужница коју је Тужилаштво за ратне злочине у Београду подигло против Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића, који се терете да су тројици засада неидентификованих пилота авиона "миг" хрватских снага наредили ракетирање цивилне колоне, суђење никако да почне, истиче лист и додаје да том одлуком КВ Већа практично запада у пат-позицију и одуговлачење.

У децембру Веће судије Мирјане Илић није донело одлуку да се оптуженима суди у одсуству јер је тражило да им Министарство правде Србије достави информацију да ли је и када хрватско Министарство правосуђа примило српску замолницу по овом предмету на основу међународне правне сарадње.

Сада да би донели одлуку траже да се суду достави одговор хрватског Министарства правосуђа, да ли су поступили по три замолнице, које су им достављене и да ли су окривљенима уручени позиви за припремна рочишта и главни претрес, који су били заказани у октобру, новембру и децембру прошле године. Хрвати су на сајту Владе, након што су у септембру прошле године примили прву замолницу, објавили да су је добили и да неће да поступају по њој.

То је тужилаштво за ратне злочине доставило суду и налази се у списима предмета. Саво Штрбац, из центра "Веритас" за "Новости" каже да је судија Илић предузела један проблематичан корак и да је јасно да не жели да Веће којим председава донесе одлуку о захтеву Тужилаштва за ратне злочине да се четворици окривљених хрватских официра суди у одсуству.

"Ванпретресно веће је то морало да одлучи када је потврдило оптужницу, али су и тада то избегли. Враћање сада службене белешке без икакве одлуке Претресном већу да чека некакву потврду да ли су оптужени у Хрватској примили позиве је бесмислено и крајње неодговорно", наводи Штрбац.

Он додаје да је кривично ванпретресно веће морало да донесе решење са одлуком или да прихвате суђење у одсуству или да одбију.

"Не може се овако 'курвати'. Чега се боје? Ако се боје Хрвата, да тамо неће моћи ићи на море или тамо имају родбину, па ће бити последица, нека одбију онда и скинули су одговорност са себе. Кад одбију онда тужилаштво може да се жали Апелацији, а овако Апелација не може да поступа кад нема никакве одлуке. Ја овакво поступање судског Већа до сада у својој каријери никада нисам видео, ни у једном суду. Два већа ванпретресно и претресно играју пингпонг и нико ништа не одлучује. То је испод сваког нивоа професионализма", оцењује Штрбац.

Иначе, недоношење одлуке да се суди или не суди у одсуству је врло дискутабилно јер је Веће према Закону о уређењу судова дужно да суди, ако је надлежно. Јасно се каже да суд не може одбити да поступа и одлучује у ствари за коју је надлежан, закључује београдски лист.

image