Србија и Балкан

Вучић: Одлука о неувођењу санкција Русији исправна, морамо да останемо на европском путу

Председник Србије je казао да је потребно да земља сачува самосталност у одлучивању
Вучић: Одлука о неувођењу санкција Русији исправна, морамо да останемо на европском путу© TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је ситуација у свету компликована, да се дана у дан додатно усложњава, а између западних сила и Русије на све директнији начин.

"Додатно се усложњавају односи између велики сила, између Кине и САД, Кине и Европе, и великих западних сила и Русије и то на све директнији начин, а не само преко Украјине", рекао је Вучић.

Он је обраћајући се на скупу у Краљеву казао да се рату у Украјини не види крај.

"Наравно, ми као мала земља морамо да пронађемо своје место под сунцем, да опстанемо и останемо своји и да сачувамо своју независност и самосталност, а то је када вам не бирају министре са стране, када одлучујете које ћете путеве да радите, а не само да сачувате територију", рекао је Вучић.

Додао је да Србија није увела санкције Русији зато што мора да поштује своје традиционалне пријатеље и да води рачуна о својим интересима, не правдајући се никоме.

"Ја мислим да је та одлука била исправна и донео сам је водећи рачуна о интересима Србије. Они мисле да се ја правдам некоме на Западу. Председник слободне и независне земље не правда се никоме и ја сам тај који је писао закључке Савета за безбедност. Ја сам тај који је рекао: поштујемо територијални интегритет Украјине, нећемо да уводимо санкције, знамо како је било када су нама уводили санкције, како је било 1999. године", рекао је Вучић додајући да ће да покрене покрет са људима који знају шта је слободна и независна земља.

Наводи да је потребно да Србија очува самосталност у одлучивању.

"Самосталност је када вам министре не бира неко са стране, када сами бирате који ћете пут да градите, коју ћете пругу да градите", појаснио је председник Србије.

За оптужбе за "велику Србију" одговор Ђукановићу у понедељак

Вучић је рекао да је Србија другима крива због бржег економског раста и рада којим је показала да може да буде боља од других. Као пример је навео најављени приказ за Дан војске 22. априла, када би Војска Србије требало да покаже шта производи и има и шта је купила од Француске, Кине и других земаља.

"А они у региону кажу Вучић зликовац држи параду на месту где су убијене стотине Албанаца. А то место нема везе са тим местом, али немогуће је да им објашњавате и зато ћутите, тихо говорите и радите. Тиха вода брег рони. А без јаке војске били бисмо шака зоби", рекао је Вучић.

Говорећи о написима медија у региону да мешањем у изборе у Црној Гори жели да створи "српски свет", каже да никада није употребио ту синтагму.

"Чули сте да су Денис Бећировић и Аљбин Курти отворено подржали Мила Ђукановића, ћутим на сваку увреду па и Ђукановића коме ћу одговор дати у понедељак. Замислите да сам ја рекао то што Бећировић и Курти, па нема места у свету где ме не би обесили, медија који о томе не би писао. Овако је то нормално и нормално је да Србија ништа не каже и опет ће да кажу да радимо испод жита", рекао је он.

Према његовим речима, због тога други сматрају да Србија мора да буде неко слабији у региону, јер јачањем њих у региону "они мисле" да праве баланс.

"А у ствари праве дисбаланс да Србија буде слабија, да контролишу српску економију и контролишу српску државотворну енергију. И то је главна прича", рекао је Вучић.

Говорећи о политици, он је казао да то није списак жеља где ће он да викне и опсује, већ оно што се ради за "нашу децу" и да нешто оставимо иза нас.

"У овом тренутку наша земља у региону где живимо најбрже напредује и то сви виде и ови около којима се не допада и они већи којима се такође не допада", рекао је он.

image
VV inauguration
banner