Србија и Балкан

Готов је: Јаков Милатовић је нови председник Црне Горе, славље уз српске заставе

Јаков Милатовић је нови председник Црне Горе
Готов је: Јаков Милатовић је нови председник Црне Горе, славље уз српске заставе© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

У Црној Гори данас је одржан други круг председничких избора у коме је победио кандидат Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић.

Јаков Милатовић освојио је 58,9 одсто гласова, а Мило Ђукановић 41,1 одсто, показују прелиминарни резултати Центра за демократску транзицију (ЦДТ) на основу 100 одсто обрађеног узорка.

ЦДТ је објавио да је у другом кругу избора гласало 70,7 одсто бирача, односно око 383.300 грађана.

Грађани широм Црне Горе славе. Испред седишта Покрета "Европа сад", налази се више стотина људи који узвикују "Јакове, Јакове", "Готов је", "Мило, лопове"...

Мандат председника Црне Горе траје пет година.

Све најновије вести из Црне Горе пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 2. апр 2023 • 23:27

    23:27

    Подгорица кључа

    У Подгорици се и даље слави - народ је на улицама којима круже непрегледне колоне аутомобила, вијоре се заставе. Град ноћас "кључа", јавља извештач РТ Балкан.

  • 22:24

    ДФ: Исплатио се вишедеценијски труд

  • 22:23

    Милатовић: Ноћ коју смо чекали више од 30 година

    Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић обратио се из изборног штаба и поручио да је Црна Гора вечерас "направила одлучан корак напред".

    "Ово је ноћ коју смо чекали више од 30 година и нека нам је са срећом ова победа свих нас, нека нам је са срећом победа помирене Црне Горе. Вечерас је Црна Гора направила један одлучан корак напред, рекла пресудно 'збогом' превазиђеном режиму господина Ђукановића и направила корак напред ка равноправнијој, лепшој, европској Црној Гори", навео је Милатовић.

    Према његовим речима, "ово је Црна Гора свих грађана који су чекали заједничку победу" и зато је она "овако велика и историјска".

    "Ми смо вечерас са свим грађанима и грађанкама рекли једно пресудно 'збогом' криминалу и корупцији и повезивању криминала и корупције са политиком у Црној Гори. Рекли смо велико 'добро вече' и 'добар дан' једној богатијој, заједничкој и успешној Црној Гори. Хвала свима који су данас изашли и гласали и на тај начин дали додатни легитимет овом демократском процесу", истиче Милатовић.

    Он је грађане позвао да "достојанствено славе, онако каква је била и ова велика победа".

    "Срце ми је велико због оволиког поверења које сам добио и обећавам оно што Црна Гора до сада никада није имала - да ћу истински бити председник свих грађана и грађанки Црне Горе. Никада нас више неће делити, сиромашити и заробљавати државу криминалом и корупцијом. Заједно смо рекли да Црна Гора иде напред, ка земљи правде, поверења и заједништва, ка европској Црној Гори", казао је Милатовић.

    Рекао је да ће у наредних пет година увести Црну Гору у Европску унију и додао да из те државе "никада више неће ићи трзавице према суседима и комшијама".

    "Црна Гора жели најбоље могуће односе са свим земљама Западног Балкана, желимо слогу, заједништво и напредак у европском Западном Балкану. Рекли смо одлучно збогом последњем диктатору у Европи", напоменуо је Милатовић.

  • 22:09

    Мило признао пораз, није одговарао на питања новинара

    Мило Ђукановић коначно је, у 22.10, одлучио да се обрати грађанима и честитао Јакову Милатовићу на изборној победи.

    "Црна Гора је изабрала и ја тај избор поштујем. Честитам Јакову Милатовићу, желим му да буде успешан председник, јер ако он буде успешан председник то може значити да Црна Гора може бити успешна држава", рекао је Ђукановић.

    Он се, такође, захвалио свима који су данас гласали за њега. Честитао је грађанима који су допринели да се у Црној гори одржи кредибилан изборни процес.

    "Ти гласови нису довољни за већину, али је сваки као планина, јер сачувати 160.000 гласова после 30 година власти није једноставно", рекао је Ђукановић и додао да је посебно поносан на то што је добио већину у срединама где живе мањине.

    Каже да је "јако важно да Црна Гора направи следећи избор", на парламентарним изборима 11. јуна.

    "Све што се догађа ових дана, потврђује да Црна Гора нажалост нема Владу, да има залутале институције, што се показало и у овом изборном процесу. Јако је важно да Црна Гора после 11. јуна добије владу која ће је одговорно водити до европског циља", наводи Ђукановић.

    Казао је да је могао да посматра изборе "с трибина", али да то није желео и да "то није било на нивоу његове одговорности према Црној Гори."

    "У изборе ме је увела одговорност према Црној Гори, да заштитимо националну част Црне Горе и Црногораца. Мислим да смо то урадили све ове године, да смо то урадили данас. Некад побеђујете на изборима, некад изгубите. И у овом процесу мислим да смо показали апсолутну одговорност према Црној Гори", закључио је Ђукановић.

    Присталице Демократске партије социјалиста су звиждањем и певањем ометале новинарку "ТВ Вијести" док је постављала питања Ђукановићу.

    Ђукановић је на постављено питање одговорио да не чује.

    И након што је реаговао и рекао да дају прилику новинарима да поставе питања, окупљени су почели да певају црногорску химну.

    Ђукановић је потом рекао да ће бити друге прилике за питања и отишао.

  • 22:09

    Абазовић стигао у просторије Покрета "Европа сад"

    У просторије Покрета "Европа сад" стигао је премијер Црне Горе Дритан Абазовић.

    Дочекан је овацијама и повицима "Дритане, Дритане", а људи су скандирали и "Хапси, Дритане, хапси Дритане".

  • 22:04

    Ђуровић честитала Милатовићу

    Председница црногорског парламента Данијела Ђуровић честитала је новом црногорском председнику Јакову Милатовићу, и пожелела успех при обављању ове, како каже, одговорне дужности.

    "Сигурна да ћете предано и истрајно радити на напретку наше земље и благостању свих наших грађана. Такође, уверена сам да ћете имати довољно снаге и политичке мудрости да се одговорно носите са многобројним изазовима данашњице, с кључним циљем да допринесете очувању мира и стабилности у Црној Гори", навела је Ђуровићева.

  • 22:00

    Представници партија које су подржале Милатовића долазе у штаб "Европе сад"

    Представници политичких партија које су подржале председничког кандидата Покрета "Европа сад" Јакова Милатовића у другом кругу избора почели су да долазе у штаб те странке.

    Дошао је председник Демократа Алекса Бечић са сарадницима, а очекује се и лидер Грађанског покрета УРА, премијер Дритан Абазовић.

  • 21:56

    Последњи подаци: ЦеМи - Јаков Милатовић освојио 60 одсто гласова

    Обрађено је 98 одсто узорака, излазност је 70,5 одсто. Јаков Милатовић, према пројекцији ЦеМи, има 60 одсто гласова, на југу 58, у центру Црне Горе 63,2 и на северу 55,8 одсто.

    У Подгорици је освојио 68,1, у Никшићу 62,1, Бијелом Пољу 50,3 и Бару 54,5 одсто.

    Мило Ђукановић је освојио 40 одсто гласова, и то на југу 42, у централним деловима Црне Горе 36,8 и на северу 44,2 одсто. У Подгорици је за њега гласало 31,9 одсто грађана, у Никшићу 37,9 одсто, Бијелом Пољу 49,7 процената и Бару 45,5 одсто.

  • 21:45

    Стигао Алекса Бечић

    У просторије Покрета "Европа сад" стигао је лидер Демократа Алекса Бечић који је дочекан овацијама и повицима стотинама окупљених "Алекса, Алекса".

  • 21:40

    Миловић: Срећна вам нова Црна Гора

    Функционер Покрета "Европа сад" Андреј Миловић саопштио је да је Јаков Милатовић нови председник Црне Горе.

    "Режим је пропао, а Ђукановић изгубио", поручио је он.

    Он је казао да је 62 одсто гласова освојио Јаков Милатовић, а 38 Мило Ђукановић.

    "Ово је убедљива победа, победа Црне Горе. Отварамо нови лист, срећна вам нова Црна Гора", поручио је Миловић из штаба ПЕС-а.

image
VV inauguration
banner