Србија и Балкан

Ђукановић поручио Милатовићу у дуелу: Ви мене вежете за деведесете, ја вас за средњи век

Други круг председничких избора у Црној Гори биће одржан у недељу, 2. априла, када ће грађани бирати између Ђукановића и Милатовића
Ђукановић поручио Милатовићу у дуелу: Ви мене вежете за деведесете, ја вас за средњи век© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Лидер Демократске партије социјалиста и кандидат за нови председнички мандат Мило Ђукановић оптужио је у телевизијском дуелу свог противкандидата Јакова Милатовића да покушава да врати Црну Гору у средњовековно доба, мрак и прошлост.

Ђукановић је на завршном дуелу одржаном на РТЦГ Милатовића, који је председнички кандидат Покрета Европа сад оптужио да се лажно представља као кандидат будућности.

"Ви сте растерали инвеститоре, ви те угасили бизнисе. У ваше време је повећана незапосленост, а ваша прича о спрженој земљи у периоду пре вашег доласка на власт говори о вашој надобудности и одмерености", оптужио је Ђукановић свог противкандидата, заборављајући да је Милатовић био на власти од 2020. године нешто више од годину дана, док су он и његов ДПС три деценије на власти.

Милатовић је Ђукановића, који се сада бори за трећи мандат на челу државе оптужио да никада није био председник свих грађана Црне Горе.

"Знам да сте ви човек деведесетих, зато и не умете да причате о будућности. Стално враћате теме из деведесетих, а знате шта сте радили тада - тада сте са својим саветником терали Бошњаке из Буковице, па сте дискриминисали наше старе либерале, па сте се окренули на наше Албанце у акцији 'Орлов лет', па сте ударили на Србе. Никада, господине Ђукановићу, нисте били председник свих грађана Црне Горе", рекао је Милатовић.

Други круг председничких избора у Црној Гори биће одржан у недељу, 2. априла, када ће грађани Црне Горе бирати између Ђукановића и Милатовића кога су подржали Демократски фронт, Демократе, ГП Ура, Уједињена Црна Гора и све остале парије победнице на парламентарним изборима 30. августа 2020. године.

Дуел двојице економиста

Вечерашњи дуел оба кандидата посветила су највећим делом питању економије, што не чуди, имајући у виду да су и Милатовић и Ђукановић по струци економисти.

С тим што Ђукановић, након завршених основних студија на Економском факултету у Подгорици нема радни стаж као економиста, док је Милатовић био студент генерације у Црној Гори, а даље школовање је наставио у Америци, Бечу, Риму и на Оксфорду.

Милатовић је казао да је у време када је Ђукановић почињао на месту премијера Црна Гора имала озбиљне компаније и хотеле.

"После 35 година вашег управљања економијом, ових фабрика и хотела више нема. Није Јаков Милатовић управљао за то време Црном Гором, него знате ко, Мило Ђукановић и његова влада", казао је Милатовић.

Ђукановић је на то узвратио да "ви мене вежете за деведесете године, а ја вас вежем за мрак средњег века".

"Ви сте казали да сте ушли у политику на таласу величанствених литија, које су имале за циљ да заправо Црну Гору врате у средњи век, да је учине теократском државом, зависном од једне верске заједнице. Друго, казао сам већ да озбиљно сумњам ко сте ви. Јако ми је тешко да ухватим ваш прави идентитет. Имате проблем са очито лажним представљањем. Сада се питам јесте ли ви уопште видели Оксфорд, јер да сте видeли Окфорд не бисте ме питали то што ме сада питате", рекао је Ђукановић.

Милатовић је казао да је стање у Црној Гори такво да ДПС више никада неће контролисати скоро 50 одсто црногорског парламента.

"Ви сте, господине Ђукановић, били на челу заробљене државе, државе организованог криминала, суштински биле заробљене од организованог криминала. Нема сарадње са оваквим ДПС-ом, јер он суштински представља све оно што желимо да пошаљемо у прошлост. Ја ћу вас, господине Ђукановићу, да пошаљем у политичку прошлост у недељу, то знамо и ви и ја, то је математика, а на крају, то су и године. Окренућемо нову страницу демократског и економског развоја Црне Горе", нагласио је Милатовић.

Милатовић одговорио на оптужбе о "српском свету"

Ђукановић је у ове две седмице од првог до другог круга председничких избора Милатовића свакодневно оптуживао да је кандидат који ради на стварању некаквог "српског света", "велике Србије", као и да је кандидат Војислава Шешеља, на шта му је Милатовић вечерас одговорио.

"Ви већ 34 године мењате светове. Прво сте на почетку били дио Милошевићевог и Шешељевог света. Вама је Шешељ био на инаугурацији на Цетињу, мени никада неће бити. Па сте били део Туђмановог и Алијиног света, разбијали сте ону најлепшу земљу. Па сте постали део Тачијевог и Харадинајевог света, како вам је одговарало. Да не причамо о делу руског света, када сте 2005. и 2006. године највеће привредне гиганте дали у руке Русима али сте цело време градили само свој свет, увећавајући ваш и иметак ваше породице", поручио је Милатовић.

Он је казао да говори три европска језика и упитао Ђукановића колико страних језика говори, имајући у виду да је раније и сам признао да не зна енглески језик.

"Говорим црногорски језик и то један од европских језика којим треба да се служи црногорски председник и што се мене тиче, то је сасвим довољно", рекао је Ђукановић вероватно мислећи на то да је у току своје власти у азбуку додао два слова и тако покушао да направи црногорски језик.

Изборна тишина у Црној Гори почеће у поноћ, а биралишта ће у недељу бити отворена од 7 часова. Ђукановић је раније рекао да се узда у "резервоаре гласова", мислећи на дијаспору која је већ најавила долазак чартер летовима у  земљу, као и на гласове мањинских народа који у првом кругу нису изашли на гласање.

Са друге стране, Милатовић, осим што је упутио отворено писмо дијаспори, подсећајући да су из земље отишли због погубне Ђукановићеве политике, рачуна на подршку бирача оних партија чији лидери су му пружили подршку у другом кругу гласања.

image