Србија и Балкан

РТ Балкан у Подгорици: Црна Гора дан уочи историјске изборне битке

„Уколико се званична подршка Милатовићевих противкандидата из првог круга прелије у искрену подршку њихових бирача – исход је више него извјестан у корист Милатовића“, процењује Снежана Јоница
РТ Балкан у Подгорици: Црна Гора дан уочи историјске изборне битке© AP Photo/Risto Bozovic

Црна Гора, свакако, неће у понедељак ујутру осванути онаква каква заноћи у недељу. Било шта да се деси у другом кругу председничких избора, победа Милатовића или Ђукановића, последице ће бити трајне. И једном и другом председничком кандидату у недељу историја куца на врата.

Милатовић може остати записан као човек који је са власти после 34 године скинуо најдуговечнијег европског владара, Ђукановић, ако избегне пораз, сасвим ће се приближити бројки од невероватних 40 година владавине. Мало је у данашњем свету, а и у прошлости, царева и краљева који су својим земљама господарили тако дуго.

Стефан Ђукић, политички аналитичар из Подгорице у разговору за РТ Балкан каже да је "крајње вријеме за Ђукановићево повлачење и евентуални пораз последња му је прилика за то".

"Он нема коме да препусти своју партију, али ништа више не може да уради за њу. Можда је и пораз начин да каже својим колегама да му је доста свега. Његова дуговјечност је била у способности да се промјени у складу са околностима, да прати токове историје али је очито да већ дуже вријеме тврдоглаво остаје при своме. Ако са тим настави пријети му одлазак у опскурност. Овако има шансе да остави неки печат, који ће једном дијелу грађана бити позитиван, а једном не. Дужи останак би потпуно уништио тај легат који је очито, сујете ради, Ђукановићу важан", каже Ђукић за РТ Балкан.

Снежана Јоница, бивши посланик у Скупштини Црне Горе, у разговору за РТ Балкан каже да је "Ђукановић овом кандидатуром ишао на све или ништа".

"Већ је најавио повлачење са чела партије, али тек након парламентарних избора. Уколико он изгуби очекујем да дође до значајног пада подршке ДПС-у и до унутрашњих сукоба у тој партији – међу кандидатима за наследнике Ђукановића на челу партије", каже Јоница.

Ђукановић и Милатовић имали су у петак увече завршни ТВ дуел, у неким тренуцима сучељавање је било без рукавица, у Подгорици данас се највише препричава део у коме је актуелни председник оптужио изазивача да је "неваспитан", да му недостаје "основног кућног васпитања" као и да је "преварант"...

"Ниско до зла бога! Он да тако оптужи Јакова, студента генерације, ђака генерације, човека који говори три светска  језика, који је из угледне црногорске породице, који се школовао по свету, радио у највећим финансијским институцијама, који је културан, умерен, уљудан, фин, васпитан... Све је то само одраз Милове и некултуре али и нервозе, сатеран је у ћошак, зато овако наступа", само је једна од реакција грађана јутрос са улица Подгорице. 

Снежана Јоница у разговору за РТ Балкан каже да је највећи део кампање за други круг обележила прича о доласку дијаспоре на гласање у ЦрнојГори.

"Фокус Ђукановића је остао исти – указивање на пријетње по европски пут Црне Горе, на опасност од српског света и клерикаризацију државе, набрајање међународних успјеха Црне Горе за вријеме његове владавине и подсјећао на слабости у вршењу власти након његовог пораза 2020.године", рекла је она.

"Током кампање је посјећивао бираче који живе у дијаспори, као и бираче у Црној Гори који су апстинирали у првом кругу. Милатовић је указивао на потребу великих економских реформи, на потребу значајних промјена на политичкој сцени Црне Горе, на некад моћне привредне субјекте уништене током Ђукановићеве владавине, потенцирајући разлику између њега и Ђукановића – да је он нов, а Ђукановић истрошен политичар", додаје Јоница.

Милатовић се, наставља она, обраћао дијаспори порукама зашто не треба да подрже Ђукановића, а "најупечатљивији део кампање су били сусрети са функционерима партија чији су лидери били кандидати у првом кругу, а сада подржали његову кандидатуру чиме је слата порука о томе да постоји искрена подршка".

Општи утисак јавности око укупне предсједничке кампање је, каже Јоница,  "да смо још далеко од времена у којем ће нам кандидати обећавати оно што је реално и у којем ће гласање за неког кандидата значити  да је уверио бираче да заслужује подршку, да има потпуни кредибилитет за обављање те функције и да се његов програм бирачима највише свидио".

“У овом тренутку највећи број бирача гласа против другог кандидата много више него што гласа за својег кандидата“, оцењује она.

Аналитичар Стефан Ђукић каже да је и између два изборна круга "кампања била доста мирна".

"Иако смо сви можда очекивали, или се чак прибојавали дизања тензија и неких немира то се није догодило. С друге стране, поруке су биле очекиване: Ђукановић је понављао да је он једини озбиљан политичар који може да обнаша позицију предсједника, а Милатовић да је он способан да понуди нешто ново и да буде раскид са досадашњом политика. Обојица су, по мом мишљењу, успјешно пренијели своје поруке а избори ће показати која од њих има бољу утицај у стварности", каже аналитичар Ђукић.

Подршку Милатовићу између два изборна круга обећали су и Андрија Мандић у име Демократског фронта, и Алекса Бечић у име Демократа и Горан Даниловић, Уједињена Црна Гора. Милатовића подржавају и из УРЕ, али питање које ових дана провејава јесте колико је подршка искрена, још важније колико се на терену ради за Милатовића. Хоће ли сви Мандићеви, Бечићеви, Даниловићеви сутра масовно на бирачка места да подрже Милатовића?

"Информације које су до мене дошле говоре да та подршка није номинална већ да све те странке вриједно раде, да буду дио рекло би се реалне, побједе над Ђукановићем. Ако се то догоди нас очекује нова политичка борба међу свим овим странкама тако да је позиционирање већ сад почело", каже Ђукић.

Анализирајући политичку ситацију у Црној Гори пред други изборни круг, Снежана Јоница уверена је да "ако је судити по свим појавним облицима како на државном тако и на локалном нивоу, постигнутје потпуни консензус око подршке Милатовићу, на његовим скуповима говоре функционери ДФ-а, Демократа, УРЕ, у неким градовима је успео да окупи на састанку функционере свих тих партијакоји су међусобно жестоко посвађани и којима је то био можда први сусрет у последњих годину дана".

"Дакле по свему што се у јавности може видјети и чути – има неподјељену подршку. По друштвеним мрежама исти они активисти тих партија који су дан након првог круга говорили да живи неће изаћи да гласају у другом кругу сада потенцирају да ће подржати Јакова, што говори дасу добили или задатак да гласају или задатак да причају врло гласно да ће гласати", каже Јоница.

По њеним речима, од мање опрезних активиста ових партија се још, али много ређе него одмах након првог круга може чути опаска "боље Мило још пет, него Јаков следећих 35 година" што говори о страху да ће се Европа сад након победе Милатовића оснажити до нивоа да ће постати нови ДПС на политичкој сцени Црне Горе, спајајући функције предсједника државе, председника Владе и градоначелника Подгорице".

Фактор дијаспоре

И друго, ништа мање важно питање је колико на изборни резултат може утицати дијаспора. У петак на улицама црногорских градова, посебно на северу Црне Горе, није било много возила са страним таблицама, мада, процене су да ће они који долазе да гласају у Црну Горј стићи данас током дана. Из земаља западне Европе најављено је десетак ванредних летова за Црну Гору, најављене су колоне Црногораца који ће организовано из Немачке, Луксембурга, Шварјцарске, Аустрије, кренути у Црну Гору. Сам Ђукановић рекао је после првог изборног круга да има "још резервоара гласова", а многи су у тим "резервоварима", препознали управо гласове дијаспоре.

"Тај израз је јако ружан и добро говори о томе како политичка класа посматра бираче и грађане, носиоце суверенитета по Уставу. Што се тиче Вашег питања мислим да ће одређен број бирача доћи за други круг из дијаспоре али ни близу довољно колика је била разлика у првом између Ђукановића и збирног резултата Милатовића, Бечића, Мандића и Даниловића", каже Ђукић.

Снежана Јоница са своје стране мисли да је Ђукановић "након озбиљне анализе потенцијалног броја гласова из дијаспоре намјенски послао такву поруку и наметнуо ту тему, а да то није његов кључни ресурс на који рачуна".

"Сматрам да је на тај начин хтио да унесе дозу оптимизма код својих бирача и активиста, као и да да додатни повод једном дијелу бирача који припадају мањинским народима, а који су апстинирали у првом кругу – да изађу и подрже га. Осим тога хтио је да усмјери оштрицу дијела јавности која подржава Милатовића ка дијаспори у чему је и успио јер је било много јавних ставова о томе да они немају право да одлучују чиме је наметнуо причу којом је друга страна – Милатовићева иритирала како бираче из дијаспоре тако и њихову родбину у Црној Гори", навела је она.

"Међутим бројке кажу – да у државама које имају вишеструко бројнију дијаспору од наше као што су Србија и Хрватска, на примјер, и чијим прописима је омогућено да дијаспора гласа у конзуларним представништвима у државама гдје се налазе, дакле много лакше него у ЦГ- гдје треба да дођу – број гласача у дијаспори се у задњих пар изборних кругова кретао од 15.000-40.000. На основу тога јасно је, уз чињеницу да је за гласање код нас неопходан њихов долазак у Црну Гору, – да та бројка не може да буде ни близу оне о којој се прича. Усудићу се да кажем да је и уз  случај максималне организације тешко могуће очекивати више од рецимо 5.000 бирача из дијаспоре", додала је Јоница.

Јоница је истакла да ће "подршка гласача који су припадници мањинских народа у много већој мјери отићи Ђукановићу него Милатовићу", те да ће "Милатовић морати у будућем периоду да поради на приступу тим бирачима и разлозима њихове неповјерљивости према политици коју представља".

Симбол дуговечности

Ђукановић је завршну конвенцију имао синоћ у 19 сати у дворани "Морача" у Подгорици коју је напунио до последњег места. У дворани је било доста излива љубави према актуелном председнику који државом влада 34 године. У једном тренутку трибине су дрхтале од повика "Мило, Мило, Мило ми те волимо"... Подржали су га и Соња Бисерко и Рада Трајковић из Србије са којима се срдачно поздравио, Ненад Чанак у дворани је дочекан овацијама које се по интензитету могу мерити само са оним којима је дочекан Мило.

По сценарију, сценографији, говорима, лакоћом којом је са партера истрчао до говорнице Мило се потрудио да остави утисак виталности, младости, дуговечности, да пошаље поруку да је сасвим спреман и способан да влада још најмање пет година а да су он и његови сарадници – модерни европски политичари.

Како ће Милатовићу бити у председничкој фотељи ако сутра победи на гласању и добије мандат. Колико ће лако или тешко бити владати Црном Гором после Ђукановића?

"С једне стране лако са друге тешко. Предсједничка функција је протоколарна и Милатовић у случају побједе постаје политичар који је једини побједио Ђукановића, јер у августу 2020. није Ђукановић био носилац листе. Носиће ту промјену и бити њено лице. С друге стране неће имати превише овлашћења, неће имати много тога што може урадити па се може десити да ће један дио очекивати више иако то није реално нит изводљиво. Истовремено Ђукановићеве присталице, које су створиле малтене религијски однос према њему, ће бити непријатељски настројени од самог почетка и тражити сваку прилику за критику, врло жестоку. Црну Гору је тешко помирити након 30 и више година ДПС раздирања исте", каже Ђукић.

Снежана Јоница подсећа да су "уставне надлежности председника Црне Горе несразмерне чињеници да се бира на непосредним изборима и свој легитимитет црпи непосредно од грађана".

"Kако ће, ако побиједи, Милатовић владати Црном Гором у значајној мјери зависи од резултата парламентарних избора на којима ће се тек завршити нова подјела карата на политичкој сцени Црне Горе, а самим тим и одредити мјера моћи. Моћ утицаја Милатовића мјериће се кроз моћ утицаја Европе сад након парламентарних избора, али и спремност да без обзира на успјех на предсједничким изборима брзо учи на грешкама, као и да самокритички сагледава и период својег министровања једнако како је критички сагледавао ефекте политичког ангажовања својих противкандидата у првом кругу", каже Јоница.

На крају, одговор на питање које све највише занима. Ко ће сутра победити на изборима? Јаков Милатовић, или Мило Ђукановић?

"Јако је тешко давати прогнозе. Све указује на Милатовићеву побједу али морамо имати у виду да је Ђукановић искусан и дуговјечан политичар те се неће лако предати. Ипак, дјелује да ћемо имати смјену на позицији предсједника", уверен је аналитичар Стефан Ђукић.

По речима Снежане Јонице, разлика између Ђукановића и Милатовића у првом кругу – ако саберемо Ђукановићу гласове Вуксановић Станковић и Радуловића, а Милатовићу гласове Мандића, Бечића и Даниловића је 62.549 гласова више за Милатовића. 

"Уколико се званична подршка Милатовићевих противкандидата из првог круга прелије у искрену подршку њихових бирача – исход је више него извјесан у корист Милатовића. Ђукановић свој ресурс или како каже резервоаре гласова тражи међу апстинентима, а подсјетићу да 72.343 бирача који су гласали 30. августа 2020. године није гласало у првом кругу предсједничких избора и да је то ресурс и Ђукановића и Милатовића, али мислим да се тим бирачима много више посветио Ђукановић. Дакле –уколико не буде баш значајне разлике између начина гласања присталица Мандића и Бечића у односу на поруке подршке које су послали њихови лидери – исход је извјесан у корист Милатовића, уколико се деси другачији исход биће то озбиљан потрес на страни нове већине јер би могао произвести подјеле и јаке међусобне оптужбе у сусрет парламентарним изборима", закључује Снежана Јоница.

image