Србија и Балкан

Вучић: Србија ће склопити уговор о слободној трговини са Кином

Отвара се највеће тржиште за вина из Србије
Вучић: Србија ће склопити уговор о слободној трговини са Кином© Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће следеће недеље министар трговине Томислав Момировић отпутовати у Кину са којом треба да се склопи уговор о слободној трговини, и напоменуо да би било важно да он буде сачињен до краја године.

"То је стратешка ствар. Отворићемо највеће тржиште на свету за домаћа вина. Да наши винари продају тамо као у Србији, и да сви Кинези који дођу у Србију тако знају где долазе", рекао је Момировић.

Вучић сутра са Мелони

Председник Србије Александар Вучић рекао и да је данас разговарао телефоном са премијерком Италије Ђорђом Мелони.

Током боравка на простору где се представљају вина држава Отвореног Балкана казао је да су се договорили да сутра имају састанак.

Поручио је да ће покушати да је доведе на сајам у Верони где се заједнички представљају вина Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру Иницијативе Отворени Балкан. Вучић додаје да очекује да ће премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски помоћи да италијанска премијерка посети вина Отвореног Балкана.

На језеру Гарда недалеко од Вероне, председник Србије, у оквиру иницијативе Отворени Балкан, састао се данас са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Димитром Ковачевским.

Тајани: Желимо земље Западног Балкана у ЕУ и спремни смо за то

Министар иностраних послова Италије Антонио Тајани изјавио је да Италија жели да види све земље Западног Балкана у Европској унији и да је спремна за то.

Током обиласка Сајма вина, заједно са председником Србије и премијерима Северне Македоније и Албаније, Тајани је истакао да је тај сајам веома значајан не само за Италију, већ и за њима пријатељске земље, као што су оне из Западног Балкана.

Рекао је да су вина са Западног Балкана веома добра и да је веома важно да се оснажи сарадња Западног Балкана и Италије.

"Пити вино је стил живота. То није само кухиња. Остати заједно са добрим вином значи стварати пријатеље. То је веома важно за нас. Италија жели да сарађује више са Западним Балканом и да се јаче укључи у односе са храном и веома напорно радимо. Сутра у Риму ће бити веома важан догађај у који су укључени светски представници. Ми, као Италија, желимо да ви сви будете део ЕУ. Ми смо спремни за вас, не само пољопривреда, већ и индустријски сектор", рекао је Тајани.

Председник регије Венето Лука Заја на штанду Венето пожелео је добродошлицу Вучићу, Ковачевском и Рами.

"Веома сте добродошли, знам да сте доста пропутовали да би дошли овде и хвала вам што сте дошли. Надам се да ћемо се срести на Отвореном Балкану у новембру у Београду", поручио је Заја, на шта му је Вучић одговорио да је добродошао и да с нестрпљењем очекује његов долазак.

image