Србија и Балкан

Додик: Свет се променио, Српска у њему мора да тражи своје место

Председник Републике Српске навео је да су Дејтонски споразум урушиле САД, Велика Британија и ЕУ
Додик: Свет се променио, Српска у њему мора да тражи своје место© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

На сцени је нова прерасподела моћи, па свет више није исти као што је био пре десет година, и Српска у томе мора тражити своје место, истакао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Данас знамо да свет не изгледа као пре десет година. Изазов је промишљати где ће се кретати Република Српска", рекао је Додик у Бањалуци уочи трибине "Геополитичке трансформације и Република Српска".

Нагласио је да је Република Српска трајно незадовољна чињеницом да се мењао Дејтонски споразум који су урушиле САД, Велика Британија и ЕУ.

"Дејтонски споразум је предвидео да само стране, Република Српска и ФБиХ, могу да мењају политички систем, а то су радили други са судијама Уставног суда", навео је председник Републике Српске, а пренела РТРС.

У овом времену, како је нагласио, логично је постављати питања како и где се кретати.

Није воља Српске да остане тамо где се намеће беспоговорна воља и понашање које други прижељкују- истакао је Додик.

На трибини која се одржава у Академији наука и уметности Републике Српске, између осталих, говориће професор из области геополитике из Француске Пјер Емануел Томан, професор из области медија, етике и технологије у Јапану Петер Мантело, професор филозофије у Санк Петербургу у Русији Александер Лвов, професор енглеског језика и превођења у Италији Даглас Марк Понтон, као и професор Богдана Кољевић Грифит.

image