Србија и Балкан

Вучић: Курти жели да буде Зеленски

Приштинске власти наставиће још гору антисрпску политику како би доказали да неће да формирају ЗСО, рекао је српски председник
Вучић: Курти жели да буде Зеленски© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Србија ће знати да се избори с притисцима, поручио је председник Србије Александар Вучић уочи сутрашње нове рунде дијалога Београда и Приштине која ће бити одржана у Бриселу.

Председник Србије истакао је да ће они који су понудили споразум, наставити да притискају и једне и друге, "суштински више нас, тактичко-технички више њих", односно Приштину.

"На тај игроказ сам већ научио. Ми хоћемо нормалне односе, али тешко је кад неко само има жељу да унизи Србију", рекао је Вучић у интервјуу за ТВ Хепи.

Он је додао да је важно да на преговорима покажемо озбиљност и отвореност, али чувајући своје националне интересе, као и да ће сутра ујутру разговарати и са Петром Петковићем, који иде на разговоре у Бриселу.

Коментаришући притиске на Србе на Косову и Метохији последњих дана, попут хапшења, Вучић је истакао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти упорно избегава формирање Заједнице српских општина, између осталог да би показао онима који су у Приштини демонстрирали против тога, а било их је неколико хиљада, да то неће учинити.

"Они хоће сукоб зато што Курти жели да буде Зеленски, а ја да будем 'мали' Путин. Наставиће још гору антисрпску политику како би доказали да неће да формирају ЗСО", нагласио је српски председник. 

Он се осврнуо и на недавно одржане председничке изборе у Црној Гори на којима је Јаков Милатовић победио актуелног председника Мила Ђукановића. 

"Важно је да унапредимо поверење и да не постоје међусобне оптужбе ни на чему засноване. Досадашњем председнику Црне Горе је за све увек била крива Србија. Углавном смо ћутали, ретко одговарали, надам се да ће сарадња на свим пољима бити основа наших односа, а не међусобне оптужбе", изјавио је Вучић.

Говорећи о писању појединих западних медија о томе да ће Србија и СПЦ утицати на нову власт у Црној Гори нагласио је да је то мантра која се понавља.

"Србија увек мора да буде крива. Кад год Србија има политику да не могу да је газе то се дешава. Иза тога стоји и настојање да натерамо власти у Црној Гори да не помисле да могу да имају добре односе са Србијом. То је отворени притисак појединих западних служби и политичара, ако будете имали добре односе са Србијом, урадићемо вам то и то", истакао је Вучић.

Додао је и да неће одговарати на оптужбе Ђукановића, како је најавио, јер не воли да "гази неког ко је на поду".

Осврћући се на иницијативу "Отворени Балкан" нагласио је да би волео да Црна Гора постане део те иницијативе, али да је то суверена одлука те државе.

"То би била добра вест коју бисмо сви поздравили, али не очајавам ни ако до тога не дође. Стално се ставља акценат на то ко су чланови Отвореног Балкана, а не говори се шта смо учинили. Пре свега, то је иницијатива у којој нам нико са стране не намеће шта треба да радимо, сами се састанемо, доносимо одлуке консензусом", истакао је Вучић.

Он је нагласио да су кроз сарадњу Србије, Албаније и Северне Македоније у Отвореном Балкану убрзане процедуре и кретање посебно овлашћених произвођача и трговаца, као и да је олакшан прелазак преко границе, што је само једно од постигнућа иницијативе. 

image
VV inauguration
banner