Србија и Балкан

Вучић са делегацијом Атлантског савета: Београд посвећен имплементацији споразума

Стратешки дијалог Србије и САД допринео би јачању свеукупних политичких и економских односа и интензивирало политичко-војну сарадњу, рекао је Александар Вучић
Вучић са делегацијом Атлантског савета: Београд посвећен имплементацији споразума© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Председник Србије Александар Вучић примио је данас делегацију Атлантског савета.

Он се том приликом захвалио Сједињеним Америчким Државама на конструктивном и одговорном ангажману у процесу дијалога са Приштином и нагласио да је Београд посвећен раду на имплементацији споразума "до онога што за нас представља црвене линије".

"Постизање компромисног и одрживог решења за Косово и Метохију, што је циљ дијалога, обезбедило би трајни мир и стабилност у региону", рекао је Вучић, а саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

Он је поручио да је један од спољнополитичких приоритета Србије даље унапређење свих области сарадње са САД и подсетио на позив за успостављање стратешког дијалога између две државе.

Према њему, то би допринело јачању свеукупних политичких и економских односа, као и интензивирало политичко-војну сарадњу.

Када је реч о региону, истакао је да Србија настоји да тежиште стави на развој економске сарадње, о чему сведочи и иницијатива "Отворени Балкан" која већ даје резултате за грађане и привреду.

Чланови делегације Атлантског савета поручили су да препознају историјске изазове са којима се Србија суочава и да САД настављају прагматичан ангажман на очувању мира и стабилности и јачању сарадње и повезаности на Западном Балкану, укључујући снажну подршку иницијативи "Отворени Балкан".

Вучић је захвалио Атлантском савету на подршци евроинтеграционом процесу Србије и региона, поновивши да је чланство у Европској унији наше стратешко опредељење и да држава остаје посвећена реформама.

image