Свет

Побуна у Конгресу због помоћи Кијеву: До гуше смо у блату, Украјина није 51. држава САД

Конгресмен Мет Гец позвао је Бајдена да не увлачи САД у сукоб у Украјини јер, навео је на Твитеру, ако се ескалација настави, "број изгубљених долара ће се претворити у број мртвих Американаца"
Побуна у Конгресу због помоћи Кијеву: До гуше смо у блату, Украјина није 51. држава САДGetty © Drew Angerer / Staff

Чланица Представничког дома америчког Конгреса Марџори Тејлор Грин позвала је Вашингтон да допринесе решавању украјинског сукоба, а не да испоручује оружје кијевском режиму.

"Сједињене Државе треба да траже мир у Украјини, а не да финансирају прокси рат против Русије. Не можемо да приуштимо још један сукоб на територији друге државе", изјавила је Гринова за Си-Би-Ес и додала да је председник Бајден рекао да ће предузети све неопходне кораке да заштити Украјину, иако Украјина није земља НАТО-а.

Такође, нагласила је конгресменка, "Украјина није ни 51. држава Сједињених Држава".

"Не ради се о томе шта је добро, а шта није у Украјини, јер ми смо Сједињене Америчке Државе... до грла смо у блату. Имамо дуг од 31 билион долара. Не бранимо сопствене границе. Игноришемо проблеме сопственог народа", истакла је Марџори Тејлор Грин, која је раније оптужила Бајдена да је забринутији за испоруке оружја Украјини него за безбедност америчких школараца.

Захтеву да се прекине с војном помоћи Кијеву придружио се и конгресмен Пол Госар, називајући америчко мешање у руско-украјински сукоб катастрофом.

"Америчка интервенција у рату између Русије и Украјине постала је епска катастрофа, услед које гину стотине и хиљаде људи и међу војском и међу цивилима. Сваки дан без мира је нови дан који угрожава крхку безбедност коју је свет уживао деценијама без опасности од разорних ефеката нуклеарног оружја", објавио је Госар на свом сајту.

Додао је да је Америка до сада потрошила 100 милијарди долара борећи се у прокси рату у ком јој није место.

Републиканци уморни од украјинског случаја

Према његовим речима, Конгрес треба да усмери америчке "ограничене ресурсе" у корист Американаца, а не Украјине.

Такође, послао је писмо председнику комисије за буџетска издвајања, тражећи да се више ни цент не издваја за оружје Украјини.

"Бајден и екипа губе маркетиншку битку у вези с ратом у Украјини. Американцима је доста бескрајног трошења новца који иде било где осим за наше границе и заједнице. Страна помоћ и уплитање у инострана питања мора да се оконча. Ставимо Американце на прво место", написао је на Твитеру.

Против помоћи Кијеву изјаснио се и конгресмен Мет Гец – позвао је Бајдена да не увлачи САД у сукоб у Украјини јер, навео је на Твитеру, ако се ескалација настави, "број изгубљених долара ће се претворити у број мртвих Американаца".

Такође, у вези с инцидентом с америчким дроном изнад Црног мора, нагласио је да САД не само да троше енормне износе да помогну Украјини већ и губе "драгоцену америчку технологију вредну стотине милиона долара".

Све ово су тек нове у низу притужби америчких политичара, међу којима су и бивши председник Доналд Трамп и гувернер Флориде Рон Десантис, због издвајања значајних средстава за оружје Кијеву, а заједничко им је и то што указују да приоритет САД мора да буде решавање унутрашњих проблема.

Циљ апела конгресмена – смањење потрошње САД услед буџетског дефицита

Главни истраживач Института за америчке и канадске студије Руске академије наукаВладимир Васиљев приметио је да горепоменуте изјаве имају за циљ да смање потрошњу САД тако што ће умањити или чак обуставити издатке за украјинске војне потребе.

По његовим речима, у САД није рекордна само помоћ Украјини већ и буџетски дефицит.

"Војна потрошња је у супротности са социо-економском. Демократе хоће да жртвују друштвену сферу. Републиканци нису спремни на такве жртве зарад Кијева", прецизирао је Васиљев.

Васиљев сматра да, осим потрошње на Украјину, САД немају друге опције за смањење војног буџета, тако да је могуће да ће се од 1. октобра (почетак фискалне године) војна помоћ Кијеву драстично смањити.

"Можда ће Американци пребацити овај терет на своје савезнике у Европи, можда ће укључити земље Азије. Али сада ће директна војна помоћ Украјини бити карта за преговоре унутар САД између републиканаца и демократа", нагласио је експерт за РТ.

Дакле, Васиљев сматра, да Украјина може да рачуна на америчку војну помоћ само до почетка септембра.

"Ово је веома важно са становишта дешавања у зони Специјалне војне операције. Ако Кијев нема успеха на бојном пољу, онда пиши пропало. Последњи аргумент који америчка администрација може да користи код тамошњих пореских обвезника је да кијевски режим напредује на фронту, па се мора подржати. Ако не буде војних успеха, то ће ићи у прилог томе да се или нагло смањи помоћ, или да се она искључи са списка ставки војног буџета САД", приметио је експерт.

Заменик директора Института за стратешке студије и прогнозе Руског универзитета пријатељства народа (РУДН) Јевгениј Семибратов додаје да ће питање војне помоћи Украјини, како се ближе председнички избори у САД, све више бити камен спотицања између демократа и републиканаца.

"Републиканци ће максимално искористити тему Украјине у борби против актуелне администрације, посебно председника Бајдена, јер је издвојено много новца, а Украјина није постигла никакав значајнији успех у новом светском рату", рекао је Семибратов.

Према његовим речима, потенцијални неуспех Оружаних снага Украјине у потпуности дискредитује политику коју води актуелна америчка администрација, те што су избори ближе, то ће се постепено повећавати гласови против финансирања Кијева.

"Став републиканаца који се противе војној помоћи Кијеву може изгледати интересантније бирачком телу од апстрактних изјава о потреби заштите демократије у Украјини", истакао је аналитичар за РТ.

Такође, на мишљење бирача може утицати и то што издвајање огромних средстава из буџета САД за помоћ Украјини негативно утиче на свакодневни живот Американаца.

"Они могу да виде да цена нафте расте, смањују се економске везе између САД и страних компанија које су стратешки важне за Вашингтон. Уз поскупљење горива, ту је и скок инфлације. Помоћ Украјини за обичне Американце је прескупа", закључио је Семибратов.

image