Србија и Балкан

Косовска опозиција: Бисљими узалуд лобира за чланство Косова у ЕУ

Пут "Косова" ка Унији зависи од дијалога тзв. Косова и Србије и пет земаља које не признају ту лажну државу
Косовска опозиција: Бисљими узалуд лобира за чланство Косова у ЕУ© Marija Mladjen/ATAImages

Иако ће заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими овог месеца посетити Шведску како би, током шведског председавања Савету ЕУ, разговарао о разматрању захтева "Косова" за чланство у Унији, косовска опозиција и тамошњи познаваоци интеграционих процеса у ЕУ сматрају да европски пут "Косова" зависи од дијалога са Србијом и пет земаља које га не признају, преноси "Коха".

Бисљимијева канцеларија саопштила је да је захтев "Косова" за статус земље кандидата за чланство у ЕУ добио широку подршку држава чланица и институција ЕУ.

"Током овог месеца очекује се да ће заменик премијера Бисљими имати посету шведској престоници, како бисмо ојачали нашу сарадњу и напредак 'Косова' у процесима европских интеграција. Оптимисти смо и очекујемо да ће у овој години бити позитивних помака и да ћемо наставити да предузимамо важне кораке на нашем путу ка Европској унији", наводи се у саопштењу.

Међутим, на овај процес различито гледају две опозиционе странке, ДПК и ДСК, и познаваоци интеграционих процеса у ЕУ – они сматрају да пут "Косова" ка Унији зависи од дијалога тзв. Косова и Србије и пет земаља које не признају ту лажну државу.

Посланица ДПК Аријана Мусљиу Шоши рекла је да је пријава за чланство у ЕУ поднета само за фотографије на друштвеним мрежама, пошто испитивање и прихватање апликације није могуће без пет земаља ЕУ које не признају "Косово", а с којима косовске институције нису направиле ниједан корак напред.

"Процењујем да је и за апликацију у Европску унију иста прича као са Саветом Европе, пошто имате пет земаља које не признају независност 'Косова', и гласаће против", рекла је посланица.

Из ДСК председница парламентарног одбора за европске интеграције Резарта Краснићи истакла је да све зависи од дијалога са Србијом.

"Сви интеграциони процеси су везани за договор из Брисела и Охрида да без спровођења тог споразума неће бити других корака, попут чланства у Европској унији и Савету Европе", констатовала је Краснићи.

Албански експерт за европске интеграције Дорајет Имери рекао је да је захтев Косова за чланство у ЕУ више стратешки, да покаже прозападну оријентацију.

"Третман косовске апликације вероватно се неко време неће разматрати. Чињеница да се 'Косово' пријавило била је стратешка, показатељ оријентације пре него очекивања да ће његов захтев бити обрађен", закључио је он.

"Косово" је 15. децембра прошле године поднело захтев за чланство у Европској унији када је истој председавала Чешка. Саветом ЕУ до краја јуна председава Шведска, а у другој половини 2023. замениће је Шпанија.

image