Србија и Балкан

РТ Балкан у Руском бару у Подгорици: Конобари носе мајице са словом "Z", гости навијају за "орлове"

Реч је о јединственом месту у Црној Гори, једном од малобројних чији је назив исписан на ћирилици и једином чије зидове красе портрети Владимира Путина и Фјодора Михајловича Достојевског
РТ Балкан у Руском бару у Подгорици: Конобари носе мајице са словом "Z", гости навијају за "орлове"© Катарина Костић

У главном граду Црне Горе, међу мноштвом ресторана и кафића, необичношћу се издваја Руски бар. На једном од најлепших места у граду, тачно преко пута Саборног храма Христовог васкрсења, на Вијенцу косовских јунака, налази се овај бар посвећен Руској Федерацији.

Реч је о јединственом месту у Црној Гори, једном од малобројних чији је назив исписан на ћирилици. 

Бар је испуњен мноштвом предмета који симболишу повезаност српског народа и Русије. Ово је једино место чије зидове красе портрети председника Руске Федерације Владимира Путина, Фјодора Михајловича Достојевског.

На зиду је своје место нашла и фотографија са седнице Савета безбедности Уједињених нација када је руско "њет" спречило да Срби буду проглашени геноцидним народом.

 И то није све, испод кућног броја, на улазу у бар закачено је слово "Z", симбол руске Специјалне војне операције, а запослени у бару носе мајице са овим знаком.

Конобарица Тамара Мијовић каже за РТ Балкан да никада није имала проблема због радне униформе, али нас подсећа да је власник бара Брано Марић прошле године позван на информативни разговор по пријави амбасаде Украјине која изразила огорченост јер у главном граду Црне Горе један од угоститељских објеката "тако смело и отворено подржава руске злочине над Украјином".

Марић је одговорио да бар постоји 11 година, да он осећа велику љубав према Русији и да као власник може да наложи запосленима шта ће да носе, поштујући све националности и људе. 

"Може да дође ко хоће. Уколико се неко не осећа пријатно, не мора ни долазити", рекао је том приликом власник бара Брано Марић, а тужилац је утврдио да нема основа за покретања поступка против њега.

Како се навија за "орлове"

Тамара је пореклом из Србије, али се пре пар година због љубави преселила у Подгорицу и ту основала породицу, каже да је у бару атмосфера домаћа и да проблема никада није имала.

"Овде долазе људи који су русофили и са којима делимо исте вредности, самим тим све функционише одлично. Посебно је занимљиво када репрезентација Србије игра у неком спорту", каже Тамара.

Зидове кафића испуњавају разноразни симболи који подсећају на везе које ни хиљаде километара не могу да прекину. 

Показује ми снимак атмосфере снимљене током Светског првенства у Катару када су гости гледали фудбалску репрезентацију Србије.

 Види се препун кафић у којем се навија за "орлове".

Мало где ћете данас пронаћи бар који је толико аутентичан, пун традиционалног духа и породичне атмосфере, у коју ће се свако лако уклопити уколико долази са добром намером.

image
VV inauguration
banner