Србија и Балкан

Курти провоцира на годишњицу битке на Кошарама: Српски војници бранили земљу која није њихова

Премијер привремених приштинских институција без пардона наводи да је терористичка ОВК радила на разбијању међународно признате границе Албаније и СР Југославије
Курти провоцира на годишњицу битке на Кошарама: Српски војници бранили земљу која није њиховаwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искористио је и овај дан да увреди српске жртве на Косову и Метохији изјавивши да су се српски војници на Кошарама борили за земљу која није њихова.

"Уз своје размере у борби, трупама и територијалном проширењу, битка на Кошарама је једна од највећих и најважнијих у нашој борби за слободу", тако је Курти описао срамни напад вишеструко већих борбених јединица на српске војнике који су чували границу са Албанијом.

Он без пардона наводи да је у питању разбијање међународно признате границе између Албаније и СР Југославије, која је успостављена још 1913. године, додајући како је граница раздвајала Албанце.

"Од тог времена омогућен је пролаз наоружања и добровољачких трупа ОВК са територије Републике Албаније на Косово. И након његовог завршетка, ова битка је физички ујединила Албанце", пише Курти који не скрива да жељу да територију јужне српске покрајине припоји Албанији.

Курти наводи да је поносан на терористе из ОВК, заборављајући да напомене да су били храбри једино уз помоћ америчких специјалаца "Зелене беретке", припадника британске специјалне јединице САС, друге пешадијске дивизије албанске војске и НАТО снага у резерви.

Он их описује као мученике који су носили "ране рата за слободу Косова".

О томе како је изгледала херојска борба српске војске на Кошарама прочитајте у одвојеном тексту, где можете одгледати интервју са командантом одбране Кошара пуковником Љубинком Ђурковићем, али и припадником резервног састава 63. падобранске бригаде Дејаном Благојевићем и војником 2. батаљона 125. моторизоване бригаде Александром Радаковићем.

image