Србија и Балкан

У Хагу суђење челницима, а не целој ОВК: Последњи пут суђење организацији било у Нирнбергу

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено
У Хагу суђење челницима, а не целој ОВК: Последњи пут суђење организацији било у Нирнбергу© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Адвокат Зоран Живановић изјавио је данас, поводом суђења Хашиму Тачију и другим вођама тзв ОВК, да се не суди тој организацији већ се, каже, суди челницима по основу заједничког злочиначког подухвата, јер су хтели да успоставе потпуну контролу над КиМ.

Живановић каже за Танјуг да ни пред једним трибуналом није суђено организацијама, већ појединцима који су евентуално у том организацијама припадали у својству команданата или лидера, додајући да је последње суђење организацији било у Нирнбершком процесу.

"Њима (вођама ОВК) се суди по основу заједничког злочиначког подухвата, јер су они хтели да успоставе потпуну контролу над Косовом и да у оквиру те контроле елиминишу све друге противнике било да су Срби, Албанци...Нико од њих није лично оптужен да је убио неког, а и њихова одбрана је таква да су у својој уводној речи казали да они не споре да су ови људи убијени, али да они нису криви и кажу да нису имали потпуну контролу над сегментима ОВК", рекао је Живановић за Танјуг.

Навео је и да постоје политички утицаји у таквим суђењима, али у којој мери, тешко је рећи.

Говорећи о случају "Жута кућа", Живановић је рекао да се у извештају Дика Мартија испоставило да су истраге биле "миниране" на одређени начин од албанских власти на чијој се територији, каже, налазила та кућа.

Живановић је имао интересантну опаску када је реч о том случају, рекавши да од возача који су, тврди, превозили тела, нису могле да се добију изјаве које би помогле да се појединци осуде.

"Они су пре прихватали да буду оптужени за те злочине него да буду сведоци", рекао је Живановић.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.
Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

image