Србија и Балкан

Америчка амбасада у Београду: Србија не продаје оружје Украјини

Уз српско руководство, наводе Ројтерса да Србија шаље оружје Кијеву демантовала је и амбасада САД
Америчка амбасада у Београду: Србија не продаје оружје Украјини© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Не можемо да коментаришемо наводне поверљиве информације, али према нашим сазнањима, Србија не продаје оружје Украјини, речено је за "Радио Слободна Европа" из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду.

Након што је британска агенција Ројтерс, уз ознаку ексклузивно, објавила да се у документима Пентагона који су процурили наводи да је "Србија, једина земља у Европи која је одбила да уведе санкције Русији, али је пристала да пошаље оружје Кијеву, или га је већ и послала".

Српско руководство категорички је негирало наводе.

"Некоме је очигледно циљ да дестабилизује нашу земљу и да је увуче у конфликт у којем нећемо да учествујемо", рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић демантовао је информације које је објавила британска агенција.

"Министар Дачић је изјавио да Република Србија, поштујући унутрашње и међународне правне акте, не извози наоружање и војну опрему ни у једну државу уколико би тиме омогућила избијање или наставак оружаних сукоба, угрозила очување регионалног мира и безбедности или угрозила своје одбрамбене интересе", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова.

Он је нагласио да се Република Србија придржава политике војне неутралности и спроводи закључке Савета за националну безбедност из фебруара прошле године. 

Шеф српске дипломатије је још једном подвукао да од почетка сукоба у Украјини из Републике Србије није извезено оружје ни једној од страна у сукобу.

image